Felszámolás alá kerül a szlovák élvonal második legeredményesebb klubja

A DAC riválisánál a játékosok nem mentek bele a fizetésük csökkentésébe, így a felszámolás mellett döntöttek.


Szerdától felszámolás alá kerül a szlovák élvonal második legeredményesebb futballklubja, a hétszeres bajnok MSK Zilina. Társoldalunk a Felvideksport.hu részletes cikkét az üggyel kapcsolatban változtatás nélkül tesszük közzé.

Hétfőn bombaként robbant a hír a szlovák sajtóban, hogy felszámolják az MŠK Žilina (Zsolna) csapatát. Ezt a szlovák sportnapilapnak a klub is megerősítette. A hírek arról szóltak, hogy 15 játékosnak felmondták a szerződését, így ők áprilistól szabadon igazolhatókká válnak. A csapat a Fortuna Liga alapszakaszát a második helyen zárta, hátránya 10 pont az éllovas Slovan mögött, míg a harmadik Dunaszerdahelyet 7 egységgel előzik meg. A klub az egyik legerősebb utánpótlással rendelkezik Szlovákiában, fiatal csapatuk rendre ott van a bajnokság élmezőnyében. A zsolnaiak U19-es csapata jelenleg is élen áll a korosztályos első ligában, éppen a DAC előtt.

A klub leginkább a játékosai értékesítésével került be a hírekbe az utóbbi időben, télen 4 millió euróért adtak el Róbert Boženíket a Feyenoordnak, de korábban ők értékesítették Michal Škvarka (2019, Ferencváros, 200 ezer euró), Bénes László (2017, Mönchengladbach, 2 millió euró), David Hancko (2018, Fiorentina, 3,8 millió euró), Samuel Mráz (2018, Empoli, 1,5 millió euró) vagy Denis Vavro (2017, FC København, 1,4 millió euró) játékjogát is. A klub hétszer nyerte meg a szlovák bajnokságot, legutóbb a 2016/2017-es idényben végeztek az élen.

A zsolnaiak közleményben reagáltak a hírekre:

"Az MŠK Žilina nem csak a tradicionális, de a legsikeresebb szlovákiai klubok közé tartozik az utóbbi években. A mi hosszútávú stratégiánk a gyerekek tehetségének fejlesztésén alapszik, hogy a futballból felnőttként meg tudjanak élni. Az élet és a jelenlegi előre nem látható helyzet egy olyan ponthoz juttatott el minket, ahol a szórakozás és a futball másodlagos, míg az egészség és a veszélyeztetettek túlélése előnyt élvez mindannyiunk számára. Ahogy jelenleg az egész társadalmat, úgy a nem várt szituáció a sportklubokat is érinti, nem kihagyva az MŠK Žilinát sem. A klub finanszírozásának stratégiája a játékosok eladásából származó összegeken alapul. Például az utolsó átigazolásunknál, Róbert Boženík eladásánál az ismert helyzet miatt egy részletfizetést kellett elfogadnunk, így Hollandiából még csak az átigazolási díj 1/10-ét kaptuk meg. A klub 2020-as költségvetése a nyári átigazolási szezonban történő eladásokból befolyt összegeken alapszik. Ma úgy tűnik, hogy minden bizonnyal, ez az összeg a nullához fog közelíteni.

A kiadásaink legnagyobb részét a profi játékosaink fizetései teszik ki. A klub tudatában az egyre növekvő korlátozásoknak és az egyre nagyobb bizonytalanságnak e-mailben kérte a játékosait a profi szerződések módosítására, hogy a rendkívüli helyzet alatt mindenki számára individuálisan csökkentsük az alapfizetést.

Jelen helyzetben a profi játékosok megmutathatták volna szolidaritásukat, főleg azon emberek felé, akik az ő nevelésükkel foglalkoztak, akik biztosították a képzésüket és a körülményeket.

A klub felelősséget érez mindenki iránt, aki a klubban vagy a klubért dolgozik. Azért, hogy ne zavarjuk meg stratégiánkat ebben a rendkívüli helyzetben, az első pillanattól a legfontosabbakra gondolunk, azokra, akik az ifjúságért dolgoznak (Az MŠK Žilina jelenleg 36 főállású alkalmazottat, 17 megbízási szerződéses alkalmazottat, 50 magánvállalkozóként (SZČO) dolgozó edzőt, masszőrt és fizioterapeutát és 51 profi játékost foglalkoztat.).

Ők a leginkább veszélyeztetettek, hiszen a magánvállalkozóként dolgozók jelenleg nem rendelkeznek elegendő jogszabályi támogatással. Nagyra értékeljük, hogy amióta az iskolák bezártak és az Akadémián szünetel az edzés, az ifjúsági edzők nagy része a Ryba Žilina cégben dolgozik, hogy segítsen betömni az ott hiányzó munkaerő által létrejött lyukakat a gyártásban és a logisztikában. Igyekezni fogunk, hogy helyettesítő munkát találjunk a számukra, és amikor a helyzet lehetővé teszi folytathassák tevékenységüket az edzőpályán.

A klub vezetése ezért készen állt, hogy tárgyaljon, természetesen a korlátozott rendszerben, a profi játékosok felé tett javaslatról. Az A-csapat vezéregyéniségei viszont jelezték, hogy nevükben a Profi Labdarúgók Uniójának (Únie futbalových profesionálov) elnöke, Ján Mucha fog tárgyalni.

Az MŠK Žilina futballklub ezt a becsület és a klub iránti lojalitás szempontjából nem tartja tisztességesnek így a klub jövője a kialakult helyzetben a felszámolás lehet.

Ezen körülmények ismeretében Jozef Antošík, a klub részvényeseinek egyik képviselője, 2020. március 27-én felszámolóbiztosnak nevezte ki Mgr. Rastislav Otrubát.

A felszámolóbiztos a törvényeknek megfelelően fog eljárni és értékelni fogja a klub vagyonát. Ezentúl a kinevezése után felmondott a legmagasabb alapfizetéssel rendelkező játékosoknak és azoknak, akiknek a nyári- vagy a téli átigazolási szezonban lejár a szerződése. A biztos továbbá igyekszik megegyezni azokkal a játékosokkal, akik nem kapták meg a felmondásukat. Ők legnagyobbrészt nagyon fiatal és tehetséget futballisták.

A játékosok, akik megkapták a felmondásukat nem fognak anyagi problémákkal küzdeni. Fizetésük meghaladta az állam által most meghatározott hozzájárulás felső korlátjának 4-10-szeresét. Ma egyértelmű, hogy korábbi fizetésük magasan meghaladja a klub jövőbeni lehetőségeit.

A hatályos előírások jogi tanulmányozása megmutatta, hogy a felszámolás alatt álló társaság alapszabálya semmiben nem akadályozza az eddigi tevékenységét, beleértve a hazai és a nemzetközi bajnokságok folytatását.

A klub szeretne gondoskodni, amíg ez lehetséges, az alkalmazottairól és játékosairól, akiknek alacsonyabb fizetésük van. Nyomás alatt nagyon nehéz teljesíteni a kitűzött célokat, nem csak a futballpályán, de a mindennapi életben is. A felszámolási folyamat enyhítheti a nyomást, amelyek alatt az elkövetkezendő időben dolgozni kényszerülünk.

A klubban mindannyian hisszük, hogy a futball hamarosan újra része lesz a mindennapi életünknek."


Időközben kiderült, hogy 17 futballistának mondták fel április 30-i hatállyal a szerződését. Így a felnőtt csapat jelentős része távozik majd. Ennek ellenére a zsolnaiak folytatnák a bajnokságot, a megmaradt fiatalokkal, akik lojálisak voltak a klubbal szemben.

A csapat kapusa, Dominik Holec Instagram oldalán elmondta, hogy azért kérték Ján Mucha segítségét, mivel a csapat legjobbjainak 80%-kal szerették volna csökkenteni a fizetését, amit nem tartottak elfogadhatónak. Holec szerint viszont ők meg akartak egyezni a klubbal, nem akartak távozni, de túl nagynak gondolták a javasolt csökkentést.

Fotó: facebook.com/pg/mskzilina

 

 

Videók