Érik a botrány? Tiltakoznak a katari vb ellen

Már öt európai ország tiltakozik a katari világbajnokság megrendezése ellen.


Norvégia, Németország, Hollandia és Dánia után Belgium is csatlakozott ahhoz a megmozduláshoz, amelyet az európai labdarúgó csapatok indítottak a 2022-es világbajnokság házigazdája, Katar ellen, miután sajtóinformációk szerint amióta az ázsiaiak megkapták a 2022-es vb-rendezés jogát, közel 6500 vendégmunkás halt meg a stadionépítés következtében. 

2021. március 30-án a belga labdarúgó-válogatott is a fentebb említett négy csapathoz hasonlóan fekete mezben lépett pályára, és a játékosok mezén az alábbi felirat szerepelt. „ A futball támogatja a változást”

„Aktívan küzdünk a rasszizmus ellen, nem hagyhatjuk a katari problémákat figyelmen kívül. Az akcióval megkeressük a nemzetközi szervezeteket és az összes európai szövetséget, hogy harcoljanak velünk a rasszizmus ellen. Kőkemény fellépésre lesz szükség, azonban a futball képes lehet a pozitív változtatásra." - áll a belga válogatott Twitter oldalán


Az országok akik támogatják a bojkottot az alábbi feliratok voltak a pólóikon.


Dánia: A futball támogatja a változást

 Norvégia: Tisztelet és emberi jogok

Fotó: Fran Santiago/Getty Images

Németország: Emberi jogok


Belgium: A futball támogatja a változást


Hollandia: A futball támogatja a változást

 

 
A hollandok a Gibraltár elleni mérkőzés előtt. 
Fotó: David Bustamante/Soccrates/Getty ImagesBorítókép: David Bustamante/Soccrates/Getty Images
Forrás: TV2.dk The Guardian

Sport365.hu - "Inkább abban hiszek, hogy fontos felhívni a figyelmet a problémákra" - Toni Kroos

Hiba volt Katarnak adni a jövő évi labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát, az ottani munkakörülmények között a bevándorló dolgozók "egyfajta erőszaknak" vannak kitéve - véli Toni Kroos, a Real Madrid német válogatott középpályása. A 31 éves futballista az öccsével, Felix-szel közösen vezetett podcastban beszélt erről, és hozzátette, ő nem hisz a torna bojkottálásában, mert az vélhetően semmit sem változtatna a katari munkakörülményeken.

Videók