Brazil játékos mutatkozhat be a kínai válogatottban

A foci érdekében enyhítettek az állampolgársághoz jutás szabályain.


A brazil támadójátékos, Elkeson de Oliveira Cardoso szeptemberben bemutatkozhat a kínai labdarúgó-válogatottban.

A kínai szövetség honlapján vasárnap hozták nyilvánosságra, hogy a Kuangcsou Evergrande játékosa is bekerült Marcello Lippi szövetségi kapitány keretébe, amely a szeptember 10-én sorra kerülő Maldív-szigetek elleni világbajnoki selejtezőre készül.

A kínai hatóságok éppen azért enyhítették az állampolgársághoz jutás szigorú szabályait, hogy a labdarúgó-válogatott 2002 után ismét kijuthasson a vb-re. Az angliai születésű középpályás, Nico Yennaris június elején mutatkozott be a válogatottban Li Ke néven, így a nemzeti csapat történetének első külföldön született játékosa lett. Az ő édesanyja kínai, Elkeson viszont csupán úgy kötődik az országhoz, hogy 2013 óta ott futballozik.

A 30 éves támadó a Kuangcsou Evergrande csapatával háromszoros bajnok, kétszeres ázsiai Bajnokok Ligája-győztes, a Sanghaj SIPG együttesével pedig egyszer volt bajnok Kínában. Kétszeres gólkirály, 2014-ben a szövetség az év legjobb játékosának választotta. A kínai élvonal és az ázsiai BL álomcsapatában is két alkalommal szerepelt. Egyszer, 2011-ben behívták a brazil keretbe, de nem lépett pályára mérkőzésen.

A kínai válogatott a világbajnoki selejtezősorozat második szakaszában Szíria, Fülöp-szigetek, Maldív-szigetek és Guam csapatával szerepel azonos csoportban. A 2022-es katari vb-n négy válogatott szerepelhet az ázsiai térségből.

Fotó: VCG/VCG via Getty Images

Videók