Bizottságot nevezett ki a FIFA a haiti szövetség élére

A FIFA-bizottság feladata lesz, hogy az etikai vizsgálatok akadálytalanul folytatódjanak.


A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) bizottságot nevezett ki a haiti szövetség felügyeletére azt követően, hogy információi szerint a szexuális zaklatással vádolt elnök, Yves Jean-Bart életre szóló eltiltása ellenére befolyást gyakorol a szervezetre.

A FIFA nyilatkozatában kiemelte: több forrásból is úgy értesült, hogy Jean-Bart - és a hozzá hasonló vádakkal gyanúsított társai, akik ellen jelenleg is vizsgálódnak - próbálják megakadályozni vagy elrettenteni az áldozatokat, valamint a tanúkat, hogy a még folyamatban lévő ügyben további vallomásokat adjanak. Hozzátették: emellett "erős jelek" utalnak arra is, hogy az elnök továbbra is részt vesz a haiti szövetség napi ügymenetének intézésében.

Kiemelték: a FIFA-bizottság feladata lesz, hogy az etikai vizsgálatok továbbra is akadálytalanul folytatódjanak, valamint átvegye az ellenőrzést a haiti szövetség napi ügyintézésében, vizsgálja felül a szervezet alapszabályát, illetve szervezze meg és bonyolítsa le egy új vezetés megválasztását.

A Jean-Bartot érintő ügyről először áprilisban a brit The Guardian című napilap írt. Az újság információi szerint a szövetség Ranch néven ismert edzőközpontjában - amely a FIFA hozzájárulásával és garanciájával épült - az elnök több női játékost is zaklatott.

A vádakat az állítólagos áldozatok, azok barátai és családtagjai is megerősítették, hozzátéve: Jean-Bart azzal fenyegette a futballistákat, hogy ha nemet mondanak neki, akkor kikerülhetnek a nemzeti válogatott keretéből.

Az elnök ugyanakkor azt nyilatkozta a The Guardiannak, hogy nem követett el semmit, szerinte az ügyet azért robbantották ki, hogy instabillá tegyék a haiti szövetséget, valamint az ő elnöki posztját és családi hátterét.

A FIFA május végén kilencven napra felfüggesztette Jean-Bartot, aki ellen a 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozóan vizsgálatot indítottak, majd három héttel ezelőtt életre szóló eltiltással sújtottak.

A szervezet akkor hangsúlyozta: az üggyel kapcsolatban a haiti szövetség más tisztségviselőivel szemben tovább vizsgálódnak, mert vagy aktív szereplői lehettek a történteknek, vagy csupán tudomásuk volt róla, de szemet hunytak felette. Három tisztségviselőt már felfüggesztettek.

A haiti szövetség elnöke eltiltása kapcsán annyit közölt, hogy a haiti bíróság felmentette őt az ügyben, és továbbra is tagadta a vádakat.

Borítókép: Daniel Jayo/Getty Images

Videók