Az UEFA gyakorlatilag mindenhonnan kizárná a Szuperliga résztvevőit

Még a játékosok válogatottban való szereplése is veszélyben lehet.


Az Európai labdarúgó Szövetség (UEFA) vasárnap súlyos szankciókat helyezett kilátásba azokkal a klubokkal szemben, melyek egy új különálló sorozat, a Szuper Liga létrehozását tervezik.

Az UEFA végrehajtó bizottsága hétfőn dönt majd a Bajnokok Ligája átalakításáról, mely 2024-től léphet életbe, és sokak szerint - így például a szurkolók szerint is - a nagy klubok érdekeit szolgálja és nehéz helyzetbe hozza majd a nemzeti bajnokságokat.

Mégis több nagy klub ennek ellenére sem adta fel az új liga tervét, és elszánt annak 2022-es elindításában, amit a kontinentális szövetség minden erejével igyekszik megakadályozni.

A Szuper Liga egy az UEFA-tól független sorozat lenne 20 csapattal, amelyek tulajdonképpen egy külön bajnoki sorozatba küzdenének meg egymással. A hírek szerint a terv mellett a legnagyobb angol (Manchester United, Arsenal, Liverpool, Tottenham, Chelsea), olasz (Juventus, AC Milan, Internazionale) és spanyol sztárklubok (Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid) elkötelezték magukat. Ugyanakkor német és francia csapat nem csatlakozott a kedzeményezéshez, így a BL két legutóbbi döntőse, a Bayern München és a Paris Saint-Germain sem.

 


Az UEFA - melyet a nemzeti szövetségek (mások mellet az olasz, a spanyol és az angol szövetség) is támogatnak a Szuper Liga elleni fellépésben - vasárnap jelezte, hogy az érintett csapatok arra számíthatnak, hogy semmilyen nemzetközi, és nemzeti sorozatban sem vehetnek majd részt, azaz hazájuk bajnokságában sem, ezen felül pedig a klubok játékosait eltilthatják a válogatott szerepléstől.

Az európai szövetség "cinikus tervnek" nevezte a Szuper Liga ötletét, s önzéssel vádolja a kezdeményező klubokat, melyek vezetői csak saját hasznukkal törődnek, még a mostani, járvány sújtotta nehéz helyzetben is, amikor szolidaritásra volna szükség.

A Bajnokok Ligája 2024-től újulhat meg. Az UEFA tervei szerint a jelenlegi 32 helyett 36 gárda szerepelne a kontinens legrangosabb klubsorozatában, a négycsapatos csoportokat pedig egy nagy tabella váltaná fel, így a jelenlegi hat helyett tíz találkozót játszhatna minden résztvevő különböző ellenfelekkel. Az első nyolc automatikusan a nyolcaddöntőbe jutna, a 9-24. helyezettekre pedig rájátszás várna a 16 közé kerülésért.

 

Borítókép: Michael Regan/Getty Images

Videók