Akadémiát neveztek el Puskás Ferenc barátjáról

Tóth-Zele József 56-os forradalmárról, a Real Madrid utánpótlásedzőjéről nevezték el a hétvégén felavatott Akadémiát és Sportközpontot Gesztelyen.


Hagyományőrző sporteseményt hívott életre Gesztely községe a hétvégén, minekután a Gesztelyi Football Club megszervezte az első Hernád Kupát. A nagypályás focitorna szakmailag kiváló esemény volt a játékosoknak, a drukkereknek pedig egy valódi focis csemege, főleg a koronavírus okozta közösségi sportélet megtorpanása után. A szervező gesztelyiek az első alkalomra a Hernád menti településeket, Bőcs és Hernádnémeti, illetve Parasznya csapatait hívták meg.A Hernád Kupa rangját és színvonalát nem kisebb személyiség emelte, mint Tóth-Zele József 56-os forradalmár, aki harminc évig a Real Madrid utánpótlásedzőjeként dolgozott, és mai napig is aktívan részt vesz a király gárda és a magyar labdarúgás kapcsolatában. Az eseményről a társoldalunk, a SportHatárokNélkül.hu számolt be. Írásukat változtatások nélkül közöljük.

A SportHatárokNélkül.hu olvasóinak már ismerős lehet a Madridban csak José-ként ismert Tóth-Zele József neve, hiszen márciusban bemutattuk oldalunkon Józsi bácsi történetét, játékos és edzői pályafutását.

A 84 esztendős sportszakember nemcsak díszvendégként vett részt az első Hernád Kupán, hanem a gesztelyi Tóth-Zele József Futball Akadémia és Sportközpont névadójaként is, melyet most adtak át hivatalosan, a Gesztelyi Football Club átalakulásának 5. évfordulóján. A gesztelyi sportélet több tíz éves múltra tekint vissza, viszont az igazi nagy feltámadás és fejlődés 2015 tavaszán kezdődött. A klub második születésnapja, hiszen ekkor kezdte meg az egyesület működését a megyei harmad osztályban. A csapat és a klub vezetése már az első évben bíztató eredményeket ért el mind a bajnokságban, mind pedig infrastrukturális fejlesztés terén.

Az első évben bajnoki címet ünnepelhetett a csapat és mellettük az akkori elnevezés szerinti "Tartalék". A következő évben a megyei másodosztályban kezdte a klub a felkészülést és a bajnokság felénél már látszott, hogy szükséges elgondolkodni a továbbiakon. A nem várt siker ismét bajnoki címet eredményezett, ezáltal két éven belül megyei első osztályba került a gesztelyi gárda.

Ez az eredmény a helyi futballtörténelem egyik "rekordja" . A csapat immáron harmadik éve játszik a megyei elitben, kivívva magának egy stabil középcsapat szintjét. Az érdemeit az is gyarapítja, hogy sikerült a Magyar Kupa főtáblájára felkerülni, ezáltal még egy helyi futball rekord került beállításra.


Bacsó Levente gesztelyi edző, Csank János és Tóth-Zele József

Jelenleg az utánpótlás az, ami igazán elismerésre méltó, hisz igazoltan 200-250 utánpótlás korú gyermeket foglalkoztatnak, akik szép eredményeket érnek el a különböző versenykiírásokban. Ezek az utánpótlás csapatok rengeteg helyi gyermeket nevelnek ki, akik később a felnőtt csapat keretében kapnak helyet. Jelenleg is több helyi fiatal kap lehetőséget a felnőtt csapatban.

A 2019/2020-as versenykiírásban már női utánpótlás csapattal is rendelkeztek. A vezetőség folyamatosan azon van, hogy továbbra is tartsa ezt a javuló tendenciát, emellett pedig folyamatosan fejlesztenek. Öt év alatt 90 felnőtt játékos fordult meg itt , az utánpótlás 200-250 főre nőtt a szakmai stáb 15-20 fő közé tehető.

Ebbe a futballkörnyezetbe került bele Tóth-Zele József, aki maga ugyan Füzesabony szülöttje, és számára mindig az lesz a világ közepe, de édesanyja gesztelyi születésű, így a családi szálak miatt felkérték, hogy vállalja a helyi csapat és futballélet “patronálását”.

Az elmúlt hetekben például az NB2-es nyíregyházi Spartacus elleni felkészülési mérkőzésen Józsi bácsi a kispadról irányította a gesztelyieket, hogy felmérhesse a csapat képességeit, és tanácsokkal láthassa el Bacsó Levente edzőt és csapatát. A mérkőzést végül 3-1-re nyerte a Spari, de a gesztelyiek a szintkülönbség ellenére is szépen helytálltak.

A cikk folytatásából kiderül, hogy hogyan fogadta Józsi bácsi a hírt az akadémia elnevezéről és az is, milyen megtiszteltetés érheti a gesztelyieket. Folyatás itt!

Borítókép: Facebook.com/HernádKupa

 

Videók