A női labdarúgásra veszélyesebb az egészségügyi vészhelyzet

A FIFPro főtitkára szerint sokan kényszerülhetnek profi karrierjük feladására.


A profi labdarúgók nemzetközi szakszervezete (FIFPro) szerint a fejlődési pályán lévő női labdarúgásra veszélyesebb a jelenlegi egészségügyi vészhelyzet, mint a férfi futballra.

A szervezet tanulmányában kiemeli, a női labdarúgásra egzisztenciális válság várhat a járvány elmúltával, ugyanis sok játékos elveszítheti a megélhetését.

"Azt hiszem, kijelenthetjük, hogy őket jobban sújtja majd a várható válság" - fogalmazott Jonas Baer-Hoffmann, a FIFPro főtitkára.

FIFPRO on Twitter

Women's football needs timely support because of #coronavirus shutdown, FIFPRO paper says. Read more here https://t.co/XWG5RV4aKI #RaisingOurGame


Hozzátette, ha nem lesznek kellően körültekintőek, évekre visszavetheti a női szakágat a járvány.

"A férfi játékosok elsősorban a klubnál kapott fizetésükből élnek, a nők esetében ugyanakkor a válogatottnál kapott pénzösszeg is kiemelten fontos. Most, hogy nincsenek nemzetközi mérkőzések, és nem tudni, kit milyen mértékben tud kompenzálni a nemzeti szövetsége, sokan kényszerülhetnek profi karrierjük feladására" - magyarázta Baer-Hoffmann.

A főtitkár hozzátette, hogy az olimpiai női labdarúgótorna fontos lett volna a sportág nézőszámának növelése szempontjából, és a tokiói játékok jövő nyárra halasztása érzékeny veszteség a játékosoknak.

 

Borítókép: Lev Radin/Pacific Press/LightRocket via Getty Images

Videók