A nagybetűs csapatkapitány: Carles Puyol

Egy játékos, aki nem csak játékával, hanem elképesztő akaraterejével és sportszerű cselekedetek hadával írta be magát a futballtörténelembe és a rajongók szívébe.


A 43. születésnapját ünneplő Carles Puyolnál aligha találnánk jobb példát a nagybetűs csapatkapitányra.

A Barcelona egykori legendája a katalánoknál töltött 15 éve alatt számos győzelmet begyűjtött. Csapatával háromszor hódította el a Bajnokok Ligája trófeáját, hatszor ünnepelhetett spanyol bajnoki címet, kétszer nyerte meg a spanyol Király-kupát és kétszer lett UEFA-szuperkupa győztes.

A remek karriert maga mögött tudó játékos, azonban nem csak az eredményeivel írta be magát a labdarúgás történelemkönyvébe. Puyol azzal érte el ezeket az eredményeket, hogy mindig minden körülmények közt kihozta képességeiből a maximumot. Egy korábbi interjúban ő maga ennyit mondott erről:

„Nem vagyok olyan technikás, mint Romário, a gyorsaságom nincs olyan, mint Marc Overmarsé, kevésbé vagyok erős, mint Ptrick Kluivert, de keményebben dolgozok, mint a többiek. Olyan vagyok, mint az a diák, aki nem olyan okos, de mindig tanul a vizsgáira, így a végén rendben lesz.”

Ez a mentalitás volt az, ami megkülönböztette Puyolt a többi játékostól. Elszántságáról számtalanszor tanúbizonyságot tett. Ezek közül az egyik legemlékezetesebb, amikor a gólvonalra berohanva fejjel mentette Roberto Carlos lövését. Erről az akcióról évekkel később azt mondta, úgy érezte, leszakad a feje az őt eltaláló labdától, de a lényeg, hogy a labda elkerülte a kaput.

 

MOMEN ANJIR Detik Detik Carlos Puyol Tepis Tendangan Kencang Roberto Carlos dengan Kepala

MOMEN ANJIR Detik Detik Carlos Puyol Tepis Tendangan Kencang Roberto Carlos dengan Kepala


Ezt a győztes-mentalitást mai napig őrzi, legutóbb teniszezés közben bizonyította be, ha kell szó szerint képes minden falon átrohanni. A közösségi oldalán nemrég arról számolt be, hogy az egyik barátjával való teniszezés közben megsérült, mert annyira szerette volna megmenteni a labdát, hogy nekiütközött egy üvegajtónak, ami összetört és több helyen megvágta őt.


Már ezek miatt is joggal válhatott volna példaképpé az egykori játékos, sportszerűsége azonban még magasabbra emelte őt. A pályán többször tett olyat, amellyel igazi vezérré vált.

2012-ben, amikor a Barcelona a Rayo Vallecano ellen 7:0-ra győzött, Thiago és Dani Alves kivonult a pálya szélére és önfeledt táncba kezdett. Puyol ekkor odarohant hozzájuk és megkérte őket, hogy hagyják abba, mert ezzel azt mutatják, hogy nem tisztelik az ellenfelet.
Egy másik mérkőzésen az egyik játékos megütötte őt, amire Ronaldinho odarohant, ekkor azonban Puyol nyugalomra intette feldühödött társait. Amikor az egyik Real Madrid elleni összecsapáson Gerard Piquét öngyújtóval megdobták a szurkolók, Puyol gyorsan eltávolította azt a pályáról, hogy minél előbb folytatódhasson a játék.

Puyol Fairplay Legend

Puyol Fairplay Legend

 

Nemcsak azt mutatta meg, hogy képes hidegfejjel gondolkozni, több esetben megmutatta azt is, mekkora szíve van. 2010-ben amikor a katalánok az AC Milan ellen megnyerték a Joan Gamper-kupát, Puyol odahívta az ünnepléshez a korábbi barcelonai játékos Ronaldinhót, aki akkoriban a piros-feketéket erősítette.


Fotó: FC Barcelona

Amikor a Barcelona 2011-ben megnyerte a Bajnokok Ligáját a Wembley-ben, Puyol levette a csapatkapitányi karszalagját és a néhány hónappal korábban rákkal diagnosztizált csapattársának, Eric Abidalnak karjára húzta és megengedte neki, hogy ő emelje fel a trófeát.

Két évvel később ezt a gesztust megismételte a bajnoki cím megszerzésekor. 2013-ban az akkor áteső májtranszplantáción áteső Abidal és az azóta sajnos már elhunyt, akkor torokrákkal diagnosztizált Tito Vilanova közösen emelhették magasba a kupát Puyol helyett.

Isten éltesse sokáig ezt a nagyszerű játékost!
 

 

Forrás és borítókép: sportbible.com

Videók