Tíz csatárpáros, amelyik rettegésben tartotta a világot

Hatalmas összhang volt a játékosok között.


Egy csatár számára aligha van jobb érzés, mint amikor gólt szerez. Gyerekként mindenki arról álmodik, hogy minden idők legjobb gólszerzője lesz és egy nap majd betalál a kedvenc csapatának színeiben. Ez azonban csak nagyon keveseknek jön össze.

Ebben a cikkben azokra a labdarúgókra tekintünk vissza, akik nagyszerű eredményeket értek el, de nem feltétlenül egyedül. Ugyanis hiába a jó fizikum és a fejlett taktikai érzék, sokkal több minden szükséges ahhoz, hogy a játékosok megértsék egymást a pályán. Az alábbi válogatásban a futball legjobban működő párosait szedtük össze, figyelembe véve a szerezett gólokat és a csapatukkal elért eredményeket.

10.) Thierry Henry és Dennis Bergkamp - Arsenal (34 gól 2003/2004-es szezon)

Az ikonikus duó nem csak azért szerepel a listán, mert együtt 34 gólt szereztek a 2003/2004-es idényben, de amit elértek a londoni együttessel az több mint figyelemreméltó. A rutinos holland és a fiatal francia kettőse az Arsenal történetének legfényesebb időszakát eredményezte. Bergkamp nem csak a góllövésben, de az előkészítésben is klasszis volt, míg Henryt páratlan rugótechnikája és gyorsasága emelte a legnagyobbak közé. A kettejük harmonikus kapcsolatának köszönhetően az Arsenal megkapta a „Legyőzhetetlenek” becenevet. Az Ágyúsok 2003/2004-es szezonban veretlenül nyerték meg a bajnokságot, összesen pedig 49 mérkőzésen maradtak veretlenek, ami azóta is rekordnak számít.


(Kép: Matthew Ashton/EMPICS via Getty Images)

9.) Ian Rush és Kenny Dalglish - Liverpool (47 gól, 1983/84-es szezon)

Dalglish és Rush talán a Liverpool egyik legikonikusabb támadó kettőse. 1981-ben pályafutása egyik legnehezebb időszakát élte meg Kenny Dalgish, miután közel 10 hónapon keresztül nem tudott a kapuba találni, így a 30. születésnapja előtt már a távozása volt napirenden. Aztán hatalmas fordult következett, mivel megérkezett a klubhoz Ian Rush és a kiváló támadó mögött a liverpooli legenda újra kivirult. A Pool sorozatban három bajnoki címet nyert a párossal, de az 1983/84-es szezon volt a csúcspont, amikor is Rush 32 gólt szerzett a Premier League-ben, míg társa további 15-öt, igy együtt 47-szer voltak eredményesek. Ráadásul abban az évben a Mersey-parti együttes elhódította a Bajnokok Ligáját, akkori nevén BEK-et, valamint az angol Ligakupát is.


(Kép: Rex Features)

8.) Alan Shearer és Chris Sutton - Blackburn (49 gól 1994/95-ös szezon)

Furcsa belegondolni, hogy jelenleg az angol másodosztályban szereplő Blackburn Rovers nem is olyan rég megnyerte a PL-t. Ugyancsak hajszállal, de a mindössze százezer lakosú Blackburn csapata csodát vitt végbe. Az együttes góljait nagy részt Shearer és Sutton szerezte. Shearer egyébként a négy blackburni éve alatt 138 meccsen 112 gólt lőtt és természetesen a mai napig vezeti a Premier League legjobb góllövőinek listáját 260 találattal.


(Kép: Ross Kinnaird/EMPICS via Getty Images)

7.) Luis Suárez és Daniel Sturridge - Liverpool (52 gól, 2013/2014)

Még mindig hihetetlen, hogy nem tudta megnyerni a Liverpool 2014-ben a PL-t, miközben Suárez és Sturridge gyilkos párost alkotott. A két csatár lőtte a csapat góljainak 82 százalékát és vezérletükkel meneteltek a Vörösök a bajnokságban. Az uruguayi 31 találattal gólkirály lett és Cristiano Ronaldóval megosztva elnyerte az Aranycipőt. Sturridge pedig 27 mérkőzésen 21 gólt szerzett.


(Kép: Julian Finney/Getty Images)


6.) Andy Cole és Dwight Yorke - Manchester Utd (53 gól, 1998/1999-es szezon)

Az 1998/99-es idény egyértelműen a Manchester Unitedről szólt. A Vörös Ördögök triplázni tudtak, ugyanis első helyen végeztek a bajnokságban, elhódították az FA Kupát, valamint a mai napig emlékezetes körülmények között megnyerték a Bajnokok Ligáját. A sikerekben kulcsszerepe volt a Cole-Yorke támadóduónak, a kettős ugyanis együtt 53-szor talált be az ellenfeleknek az emlékezetes szezonban.


(Kép: Matthew Peters/Manchester United via Getty Images)

5.) Sergio Agüero és Diego Forlán - Atlético Madrid (56 gól, 2008/09-ben)

Agüero és Forlán öt év alatt 190 gólt szerzett együtt az Atlético Madridban. A legjobb szezonjuknak a 2008/09-es idényben produkálták, amikor minden sorozatot figyelembe véve 56 gólt lőttek.


(Kép: as.com)

4.) Grafite és Edin Dzeko - Wolfsburg (71 gól a 2008/09-es szezonban)

Igen, jól olvastad. A két támadó közösen 71 gólt ért el egy szezon alatt. Minden sorozatot figyelembe véve Grafite 35-ször, míg Dzseko 36-szor volt eredményes a 2008/2009-es idényben. Igazán figyelemreméltó, de ami talán még hihetetlenebb, az az, hogy a páros góljai Salátástálat értek a klubnak. Két ponttal a Bayern München előtt a Wolfsburg végzett a Bundesliga élén, így a klub történetének legnagyobb sikerét érték el azzal, hogy megnyerték a német bajnokságot. A bosnyák-brazil kettős együtt 54 bajnoki találatot hozott össze.


(Kép: Stuart Franklin/Bongarts/Getty Images)

3.) Hulk és Radamel Falcao - Porto (73 gól, 2010/11)

Hulk és Falcao három éven át halálos párost alkotott a Porto együttesében, a 2010/11-es idényben pedig különösen megállíthatatlannak tűnt a dél amerikai duó. Nem kevesebb, mint 73 gólt sikerült szerezniük együtt, miközben a bajnokság mellett, a portugál kupát és az Európa-ligát is megnyerték a csapattal. A „tigris” becenévre hallgató Falcaóra gyakran jámbor kiscicaként emlékeznek a Manchester Unitednél és a Chelsea-nél eltöltött csalódást keltő szezonja után. Azonban nem szabad megfeledkezni arról az időről, amikor Európa egyik legrettegettebb csatárának számított.


(Kép: Angel Martinez/Getty Images)

2.) Alfredo Di Stefano és Puskas Ferenc - Real Madrid (74 gól, 1960/61)

A futball történeték egyik legnagyszerűbb párosa 1958 és 1964 között rugdosta a gólokat. A Real Madrid két klasszisa, Di Stefano és Puskás Ferenc együtt 302 gólt szerzett. Annak ellenére, hogy a két korszakos zseni csak 30 évük felett váltak csapattársakká, ez nem gátolta őket abban, hogy a királyi klubot a világ tetejére emeljék. Közösen két BEK-et nyertek a Realnak, az 1959/60-as fináléban pedig 7 gólt szereztek az Eintracht Frankfurt ellen. Puskás négy lőtt gólja a döntőben azóta is rekordnak számít természetesen. Azonban együtt a leggólerősebbek az 1960/61-es szezonban voltak, amikor is 74 gólt szereztek és az ősi rivális Atlético Madrid előtt megnyerték a spanyol bajnokságot a Reallal.


(Kép: MLSZ.hu)

1.) Luis Suárez és Lionel Messi - Barcelona (100 gól, 2015/16)

Ismét egy lista, aminek így vagy úgy, de Lionel Messi áll az élén. Messi és Suárez meglehetősen jól érzi egymást a pályán, ugyanis a duó 2014 óta már 464 gólt lőtt a Barcelonában. A legtöbb találatot a 2015/16-os idényben érték el közösen, amikor a dél amerikai támadóduó 100 gólt termelt. A hatszoros aranylabdás Messi 41-szer, míg az uruguayi 59-szer volt eredményes. Alighanem ennél a párosnál veszélyesebbet még nem látott a világ.


(Kép: Alex Caparros/Getty Images)

Rengeteg hatalmas név szerepel ezen a listán. Természetesen mindegyik partnerkapcsolat megérdemli, hogy a valaha volt legnagyobb csatárpárosok között emlegessük, de vajon a 100 gólos Messi-Suárez páros meddig lesz képes vezetni a rangsort?

Ön kiket hiányol a listáról? Ön szerint kik alkották a futballtörténelem legjobb csatárpárosát?

Forrás: givemesport

Borítókép: Getty Images

Videók