A futball történelmével mennek szembe a klubok Sir Alex Ferguson szerint

Kemény kritikát fogalmaztak meg a sportvezetők az Európai Szuperligával szemben.


Semleges és negatív vélemények is napvilágot láttak a labdarúgó Európai Szuperliga (ESL) létrehozásával kapcsolatban, rengeteg jelenlegi és korábbi edző, játékosok fogalmazott meg bírálatot a kontinens 12 topklubja által életre hívott és a tervek szerint jövőre induló versengéssel szemben.

Thomas Tuchel, a Chelsea vezetőedzője - akinek munkáját Lőw Zsolt segíti másodedzőként - hangsúlyozta: bízik a tucatnyi alapító közé tartozó klubban.

"Azért vagyok itt, hogy a legnehezebb sorozatokban szerepeljek a Chelsea-vel" - fogalmazott a német szakember a keddi bajnoki előtt tartott sajtótájékoztatón. Elárulta: mindössze vasárnap óta tudott a tervről.
"Nem vettem részt a folyamatban, és a játékosaim is kimaradtak belőle. Az én szerepem az edzői feladatok ellátása, és holnap fontos bajnoki vár ránk. Ugyanakkor bízom abban, hogy a Chelsea a helyes döntést hozza meg."


Thomas Tuchel bízik saját csapatában.
Fotó: Darren Walsh/Chelsea FC via Getty Images

Az Atlético Madrid trénere, Diego Simeone is abban a vetélkedésben vezeti majd együttesét, amelyben szükség lesz rá. A spanyol edző Tuchelhez hasonlóan bízik abban: egyesülete a legideálisabb út mellett teszi le voksát.

A profi labdarúgók nemzetközi szakszervezete (FIFPro) szerint a Szuperliga helyrehozhatatlan károkat okozhat. A szervezet egyben felhívta a figyelmet: a játékosokat továbbra csak eszközként használják a tárgyalások során.

A FIFPro kiemelte: határozottan ellenez minden olyan intézkedést, amely a futballisták jogait akadályozná, így a nemzeti csapatokból való kizárást is.

A spanyol élvonal és a Bajnokok Ligája spanyolországi közvetítési jogait birtokló Mediapro vállalat vezetője szerint a Szuperliga ügye nem vihető sikerre, miután a nemzetközi televíziós társaságoknak 2024-ig szerződésük van az UEFA-val, márpedig ebből egyik vállalat sem fog kilépni. Jaume Roures meglátásai alapján a jelenlegi helyzet mindössze nyugtalanságkeltésre alkalmas.

Eközben számos korábbi játékos és edző fogalmazott meg éles kritikát a tervezettel kapcsolatban, akárcsak az érintett klubok szurkolói.

"Leginkább a Manchester Unitedtől és a Liverpooltól undorodom" - fakadt ki Gary Neville, a Manchester United korábbi kiváló jobbhátvédje, aki az érintett brit klubok azonnali megbüntetéséért szólalt fel. A Vörös

Ördögöket az európai topklubok közé emelő egykori remek menedzser, Sir Alex Ferguson szerint a "szakadár" együttesek az európai klubfutball hetvenéves történelmével mennek szembe.

A Liverpool drukkerei például szégyenről írtak az Anfield közelében kifeszített transzparensen. "RIP LFC 1892-2021" - állt a molinón.

Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern München ügyvezető elnöke közölte, nem hisz a Szuperliga gazdasági célkitűzéseiben.

"Nem gondolom, hogy megoldja a klubok anyagi problémáit, amelyeket a koronavírus-járvány okozott. A mi klubunk nem vett részt a Szuperliga eltervezésében, mert meggyőződésünk, hogy a futball jelenlegi helyzete komoly alapokat biztosít" - jelentette ki a bajorok ügyvezetője, hozzátéve, üdvözli az UEFA által bejelentett BL-reformot, benne a versenynaptár kibővítésével.
"A módosított csoportkör több izgalmat ígér. Egyben szolidaritásra szólítom fel az európai klubokat, hogy hozzák összhangba a bevételeket a játékosok és ügynökök fizetésével, mert így ésszerűbbé alakítható a kontinens labdarúgása" - vélekedett Rummenigge.


Rummenigge nem hisz a gazdasági célkitűzésekben.
Fotó: Tom Purslow/Manchester United via Getty Images

A Szuperligát hat angol - Manchester United, Arsenal, Liverpool, Tottenham Hotspur, Chelsea, Manchester City -, három olasz - Juventus, AC Milan, Internazionale - és három spanyol - Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid - sztárklub hozta létre, elsőszámú vezetője pedig Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke lett.

Borítókép:Tom Purslow/Manchester United via Getty Images

Videók