A bolgár kormány kéri a labdarúgó szövetség elnökének lemondását, de Mihajlov nem mond le

Kraszen Kralev sportminiszter keddi bejelentése alapján, amíg nem távozik Mihajlov, addig a kormány minden kapcsolatot megszakít a szövetséggel.


A hétfői bolgár-angol Európa-bajnoki selejtezőn történt rasszista megnyilvánulások miatt a bolgár kormány a helyi labdarúgó-szövetséget (BFS) vezető Boriszlav Mihajlov távozását sürgeti.

Kraszen Kralev sportminiszter keddi bejelentése szerint amíg a BFS elnöke nem távozik a posztjáról, a kormány minden kapcsolatot felfüggeszt a szövetséggel, és a központi támogatást is berekeszti. Hozzátette, Mihajlov lemondását maga Bojko Boriszov miniszterelnök kérte, aki szenvedélyes futballrajongó hírében áll.
Az BFS szóvivője kedden délután az állami rádióban közölte, hogy Mihajlov nem hajlandó lemondani, a kormánynak pedig nincs joga ezt követelni. A szövetség végrehajtó bizottsága pénteken ül össze megvitatni a helyzetet.

A szófiai találkozót először a vendégek 2-0-s vezetésekor a 28. percben kellett félbeszakítani, mert a hazai drukkerek folyamatosan huhogtak, amikor az angolok színes bőrű játékosainál, köztük Tyrone Mingsnél és Raheem Sterlingnél volt a labda. A nézők egy része náci karlendítést mutatott be, mások UEFA-emblémás pólókat emeltek a magasba, de az európai szövetség mottójának számító "respect" (tisztelet) helyett "no respect" felirattal. A műsorközlő többször felszólította a közönséget a rasszista megnyilvánulások befejezésére, de a 43. percben ismét félbeszakították a játékot egy időre. A második szünetnél több tucat bolgár huligán távozott a lelátóról. Ezt követően be tudták fejezni a mérkőzést, amelyet az angolok 6-0-ra nyertek meg.


A bolgár szövetségnek, és annak elnökének rasszista megnyilvánulások miatt kell felelni.

"Nem az első alkalom, hogy játékosaink ilyen jellegű rasszista támadásnak vannak kitéve. Ennek nincs helye a társadalomban és a futballban sem" - írta közleményében az angol szövetség.

Gareth Southgate, az angolok szövetségi kapitánya közölte:

"Megbeszéltük a játékosokkal, ha még valami történik a második félidőben, akkor levonulunk a pályáról, de szerencsére a folytatásban nyugodtabb volt a légkör."

Kollégája, Kraszimir Balakov és több bolgár játékos viszont úgy nyilatkozott, hogy ők meccs közben nem hallottak semmit. Ugyanakkor Ivelin Popov csapatkapitány a szünetben be se ment az öltözőbe, mert heves vitát folytatott a drukkerekkel, hogy fejezzék be a botrányos viselkedést.
 

Photo by Catherine Ivill/Getty Images

 

Videók