14 éves a foci VB-k egyik legikonikusabb jelenete

2006. július 9-én született Zinedine Zidane legismertebb fejese.


Az olasz labdarúgó-válogatott napra pontosan 14 évvel ezelőtt hódította el 4. világbajnoki címét, a franciák elleni döntő azonban nem csak erről lett híres. Talán nem lövünk mellé nagyon, ha azt mondjuk, a futballtörténelem egyik legikonikusabb jelenetévé vált, amikor Zinedine Zidane lefejelte Marco Materazzit.

A döntő két főhőse már az összecsapás kezdetén reflektorfénybe került, mivel Materazzi a mérkőzés elején szabálytalanul szerelte Florent Malouda-t, így Zidane büntetőből vezetéshez juttatta csapatát.

12 perccel később Materazzi javított, hiszen Pirlo szögletét követően gólra váltotta az olaszok helyzetét.

A rendes játékidő döntetlennel zárult, így jöhetett a ráadás, melynek 20. percében elszabadult a pokol.

Zidane lefejelte Materazzit, és a többi játékos is kakaskodott egy kicsit. A francia akcióját pirossal „jutalmazta” a játékvezető, így a Real Madrid jelenlegi menedzsere nem lehetett ott a sorsdöntő tizenegyespárbajnál, amelyet végül az olaszok nyertek.


Arról, hogy mi válthatta ki a francia reakcióját több mint egy évtizedig keringtek a pletykák. Többen megjegyezték, hogy a két játékos közt végig érezhető volt a feszültség, de az is szóba került, hogy az olasz szidta Zidane édesanyját, és ennek köszönhette a fejest.

A valódi indokról néhány héttel ezelőtt az olasz játékos is beszélt. Materazzi azonban tagadta, hogy Zidane édesanyjáról beszélt volna.

„Amikor harmadszor zörrentünk össze Zidane rám nézett és azt mondat: a meccs után odaadom a mezem. Én erre azt válaszoltam, inkább a nővéred add oda. Nem volt szép tőlem, de egy Rómában, Nápolyban, Torinóban, Milánóban és Párizsban is sokkal keményebb szavakat kap az ember."

 

 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 

On this day in 2006, Zinedine Zidane headbutted Marco Materazzi in a World Cup final. --- "I prefer the wh**e that is your sister” - said Italy’s No 23, provoking the most shocking World Cup final moment ever. France’s captain turned to crash his bald dome into the defender’s chest, nutting him to the deck. Even the following red card was controversial. The referee did not see the incident, so his fourth official (who may have watched a replay) had to explain what had happened. The first - unofficial - use of VAR on the biggest stage of all? Zidane was the outstanding player of the World Cup in Germany. The 34-year-old, set to retire from football after the tournament, had a dream start to his last ever game, his Panenka penalty putting France 1-0 up. It was his third World Cup final goal: a joint record. Materazzi equalised, before Gianluigi Buffon made an exceptional save from Zidane’s header in extra time. But Zizou’s head soon wrote headlines of a different kind, his sending off leaving France with 10 men for a penalty shootout they would lose 5-3. The ultimate big-game performer, Zidane was also an enigma with an occasionally short fuse. The final image of his playing career was - poetically - him walking off the pitch, past the World Cup trophy he’d lifted in 1998, never to return to the turf he’d graced with such style.

SPORTbible (@sportbible) által megosztott bejegyzés,


"Bár beszóltam neki, de az édesanyját nem szidtam. Tini voltam amikor elvesztettem az anyukámat, soha nem sértenék meg valakit ezzel.”


Az olasz hozzátette, teljesen váratlanul érte Zidane reakciója, de úgy gondolja így jobban járt, mert ha felkészült volna a támadásra, őt is kiállítják.

Bár Materazzi megszólalt a hosszú hallgatás után, a teljes igazság valószínűleg már sosem fog kiderülni. Egy biztos azonban, Zinedine Zidane utolsó válogatott mérkőzése emlékezetesre sikerült, még akkor is, ha nem így tervezte a történelem könyvekbe való bevonulását.


Az eset a képzőművészeket is megihlette.

Fotó: Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images

Az ikonikus pillanat szobor formájában is fennmarad az utókornak, 2012-ben ugyanis egy közel öt méter magas szobrot készítettek az esetről. A mű jelenleg is a párizsi Pompidou Központ előtt áll.

Forrás és borítókép: sportbible.com

 

 

Sport365.hu - Ezért fejelte le Zidane Materazzit a 2006-os labdarúgó vb-döntőjében

Ezen a nyáron lesz 14 éve, hogy az olasz labdarúgó-válogatott a német fővárosban, Berlinben megszerezte negyedik világbajnoki címét, miután a fináléban büntetőpárbajban legyőzték Franciaország legjobbjait. A találkozó legemlékezetesebb jelenete a hosszabbításban történt, amikor az utolsó mérkőzését játszó Zinedine Zidane lefejelte az olasz válogatott, és az Internazionale hátvédjét Marco Materazzit.

Videók