Soha többé korrupciót a futballba - Gianni Infantino

A FIFA anyagilag is támogat egy korrupcióellenes ügynökséget.


Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke hétfőn közölte, hogy anyagilag is támogatnának egy olyan globális ügynökséget, amely a sportban jelenlévő korrupció ellen küzd.

A sportvilágban már több mint egy évtizede beszédtémát szolgáltat egy olyan testület létrehozása, amely a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséghez (WADA) hasonlóan tevékenykedik, de gazdasági kérdésekben, úgy mint a korrupció, a fogadási csalás és a szervezett bűnözés jelenléte.

"A FIFA-nál készek vagyunk befektetni egy ilyen ügynökségbe, amelynek létrehozása elősegítheti a sport biztonságos működését a következő évtizedekben" - mondta a sportvezető az ENSZ Ausztriában tartott rendezvényén.

Az amerikai és a svájci hatóságok évek óta nyomozást folytatnak a labdarúgásban, és már elértek a sportág legfelső köreihez is. Büntetőeljárás indult a FIFA korábbi elnökével, Joseph Blatterrel, valamint az európai szövetség egykori vezetőjével, Michel Platinivel szemben hűtlen kezelés miatt. A nyomozás hatására nemzetközi tisztségviselők egész generációjának kellett távoznia posztjáról, ennek eredményeként Infantino 2016-ban az elnöki székbe ülhetett.

Vele szemben Svájcban jelenleg ugyancsak vizsgálódnak a Michael Lauber volt svájci államügyésszel folytatott titkos találkozói kapcsán.

"Soha többé! Soha többé korrupciót a futballban!"
- mondta Infantino.
 

Borítókép:  Lukas Schulze - UEFA/UEFA via Getty Images


 

Videók