Skócia és Szlovákia is továbbjutott

Ezzel a két csapattal vált teljessé az Eb-mezőny.


Szlovákia és Skócia válogatottja kijutott a jövő nyárra halasztott labdarúgó Európa-bajnokságra.

A pótselejtező csütörtöki döntőjében a szlovákok Észak-Írország vendégeként léptek pályára. Belfastban a vendégek szereztek vezetést a meccs elején, majd az Internazionale védője, Milan Skriniar öngóljával a 88. percben egyenlítettek az északírek. A győztes találatot a 110. percben Michal Duris szerezte.


Fotó: Charles McQuillan/Getty Images

A ciprusi Omonia Nicosia 32 éves csatára hatodszor - tétmeccsen idén szeptember után másodszor - volt eredményes a válogatottban. Az északírek nyolc, a szlovákok hat mérkőzés óta nyeretlenek rendes játékidőben. Utóbbiak a 2010-es világ- és a 2016-os Európa-bajnokság után a harmadik nagy nemzetközi tornájukra jutottak ki.

Belgrádban is a vendégek szereztek vezetést, majd a Real Madrid támadója, Luka Jovic a kilencvenedik percben egyenlített.


Fotó: Nikolay Doychinov - UEFA/UEFA via Getty Images

A hosszabbításban nem született újabb találat, ezért tizenegyes-párbajra került sor. A skótok nem hibáztak, az ötödik szerb rúgó, Aleksandar Mitrovic lövését viszont David Marshall kapus kivédte.

A szerbek hét meccs óta nyeretlenek rendes játékidőben, a skótok viszont kilenc találkozó óta veretlenek. Utóbbiak 1992 és 1996 után szerepelhetnek ismét az Európa-bajnokságon, a legutóbbi nagy tornájuk pedig az 1998-as világbajnokság volt.

Az Európa-bajnokságnak 2021. június 11. és július 11. között Amszterdam, Baku, Bilbao, Bukarest, Budapest, Koppenhága, Dublin, Glasgow, London, München, Róma és Szentpétervár ad otthont. A magyar fővárosban három csoportmérkőzés és egy nyolcaddöntő lesz.

Eredmények, döntő:
B divízió:
Észak-Írország - Szlovákia 1-2 (0-1, 1-1, 1-1), hosszabbítás után
gólszerzők: Skriniar (88., öngól), illetve Kucka (17.), Duris (110.)

C divízió:
Szerbia-Skócia 1-1 (0-0, 1-1, 1-1), tizenegyesekkel: 4-5
gólszerzők: Jovic (90.), illetve Christie (52.)

korábban:
A divízió:
Magyarország-Izland 2-1 (0-1)
gólszerzők: Nego (88.), Szoboszlai (92.), illetve Sigurdsson (11.)

D divízió:
Georgia - Észak-Macedónia 0-1 (0-0)
gólszerző: Pandev (56.) 

Borítókép: Charles McQuillan/Getty Images

Videók