Az UEFA nem engedélyezi az ukránok mezét

A csapatnak el kell távolítania a politikai szlogent a felszereléséről.


Az ukrán labdarúgó-válogatottnak módosítania kell a pénteken kezdődő és részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságra tervezett mezén - a kontinentális szövetség (UEFA) csütörtöki döntése értelmében.

Az UEFA határozata szerint nem kell eltávolítani az Ukrajna határait ábrázoló rajzot, amelyen a Krím-félsziget is az országhoz tartozik. Ezt azzal indokolta a szervezet, hogy az megfelel az ENSZ által elismert országhatároknak. A térkép azért okozott nemzetközi bonyodalmat, mert Oroszország 2014-ben annektálta a területet.

Az UEFA a mezen látható két szlogen egyikét kifogásolta. A szerelés hátulján lévő "dicsőséget Ukrajnának" szöveggel nincs gondja, ugyanakkor a mez belsején szereplő, "dicsőséget a hősöknek" szöveget problémásnak ítélte.

"A két szlogen sajátos kombinációja egyértelműen politikai természetű, történelmi és katonai jelentőségű" - olvasható az UEFA állásfoglalásában, ugyanis a két mondat katonai üdvözlés Ukrajnában.

"Nagy valószínűséggel a szerelésen változtatunk" - jelentette ki az ukrán csapat szóvivője, Mikola Vaszilkov.

Az ukránok vasárnap a hollandok vendégei lesznek Amszterdamban, majd sorrendben Ausztriával és Észak-Macedóniával találkoznak a csoportkörben.

Borítókép: Stanislav Vedmid/DeFodi Images via Getty Images

Videók