Eb-nagyító: a C-csoport, a sötét lovak és a hőn áhított sikerre pályázó egyik fő esélyes kvartettje

A magyar labdarúgó-válogatott csoportjához hasonlóan a C jelű kvartett is olyan, melyben egy csapat kivételével megjósolhatatlan, hogy mely nemzet válogatottja(i) juthat(nak) még tovább. Csoportbeharangozó.


Újabb nemzetközi labdarúgó torna következik, amely egy dolgot biztosan jelent. It's coming home? Eljő-e végre valahára az angolok ideje és a három évvel ezelőtti Eb-döntő után most őket koronázzák-e Európa királyává. Az angol labdarúgó-válogatott a C csoportba került Dániával, Szerbiával és Szlovéniával egyetemben, amely egy roppant erős négyesnek mondható, hiszen az előző torna elődöntőse és két sötét ló is ott van a kvartettben.

Anglia (FIFA-világranglista: 4. hely)

Gareth Southgate együttese nyilván toronymagas favorit a csoport megnyerésére, ám az átok már 1966 óta sújta őket, ugyanis a Háromoroszlánosok csapata akkor nyert legutóbb bármilyen trófeát. Az 53 éves szövetségi kapitány leszögezte, ha nem nyerik meg az Európa-bajnokságot, lehet, hogy lemond posztjáról, így az angolok 'most vagy soha' alapon vághatnak neki a számukra vasárnap kezdődő tornának.

Az Opta számításai szerint az angolok 95,4%-os valószínűséggel továbbjutnak csoportjukból, és közel 20%-ot adnak arra, hogy végül majd ők emelhetik magasba az Eb győztesének járó trófeát. Mögöttük viszont már élesebb a verseny, a dánok (69,2%) lehetnek a másodikak, ám elég magas a sansz a szerb (56,2%) és a szlovén (42,1%) csapat javára is. A szigetországi együttes 11. kontinensviadalára készül és már 38 meccset játszottak az Európa-bajnokságok történetében, egyetlen csapat sem mondhatja el magáról, hogy ilyen sok mérkőzéssel még nem nyert Eb-t. Ráadásul az előző 18 kontinentális meccsük közül csak egyet veszítettek el, még Roy Hodgson irányításával a 2016-os Izland ellenit.

Forrás: Opta

Nagy szerep hárulhat majd Harry Kane-re, aki már a válogatott történetének legeredményesebb játékosa, és aki a Bayern Münchenben is pazar idényt hozott. Az előző három nagy tornáján 12 gólt szerzett (6-ot 2018-as vébén, 4-et a 2020-as Eb-n és 2-t a 2022-es világbajnokságon). Ilyen számokkal csak a franciák kiválósága, Kylian Mbappé rendelkezik.

Minden jel tehát arra mutat, hogy Anglia megnyeri csoportját, ám ki lehet mögöttük még a másik vagy másik kettő továbbjutó (hiszen a hat csoportból a négy legjobb csoportharmadik is továbbjut).

Dánia (FIFA-világranglista: 21. hely)

Dánia az előző Eb meglepetéscsapata volt. Kasper Hjulmand gárdája egészen az elődöntőig jutott, melyben 2-1-re kaptak ki Anglia ellen. Az 1992-es szenzációs sikerük óta kétszer jutottak el az egyenes-kiesées szakaszig, 2004-ben a negyeddöntőig és 2020-ban a legjobb négyig, az elmúlt években pedig gyakorlatilag egy aranygeneráció kezdett kibontakozni a skandináv együttesnél. A selejtezősorozat során mind az öt hazai meccsüket megnyerték és 22 ponttal, csoportgyőztesként kvalifikáltak a németországi kontinenstornára. A jó szereplésben oroszlánrésze volt Rasmus Hojlundnak, aki hét gólt is szerzett a selejtezők alatt.

A dánok eddigi 33 Eb-meccsük alatt mérkőzésenként 2,79 gólt produkáltak (42-t lőttek, 50-et kaptak), ez pedig a legmagasabb azon 12 csapat között, melyek legalább 20 Európa-bajnoki találkozóval rendelkeznek. A szórakozás tehát garantált a meccseiken, és minden poszton európai topligákban játszó futballistáik vannak, akik megint képesek lehetnek a meglepetésekre.

Szerbia (FIFA-világranglista: 33. hely)

Bármilyen furcsa is kimondani, Szerbia több világbajnokságra jutott ki, mint Európa-bajnokságra, ugyanis a szerbek önálló országként most először szerepelnek majd Eb-n. A magyar válogatott csoportjából másodikként kvalifikáló válogatott az egyetlen csapat volt a selejtezősorozatban, amely mindegyik meccsén gólt szerzett (8 találkozó alatt összesen 15-öt), valamint 2019. június óta minden mérkőzésükön szereztek legalább egy gólt, akkor Ukrajnától kaptak ki 5-0-ra.

Nem meglepő, hogy Dragan Stojkovic gárdája roppant veszélyes a levegőben, a selejtezőkben öt fejes gólt is szeereztek, ami 33%-os mérleg és a legnagyobb arány az Eb-n résztvevő nemzetek közül. Nyilván ebben hatalmas szerepe van a kíméletlen befejező csatárnak, Alekszandar Mitrovicnak és Dusan Vlahovicnak.

Szlovénia (FIFA-világranglista: 57.hely)

Szlovénia igazi "outsider" a C csoportban, de hiba lenne azt gondolni, hogy biztos csoportutolsó. Persze, a legkevesebb esély az ő továbbjutásukra mutatkozik, hiszen történetük során még sosem nyertek mérkőzést az Európa-bajnokságon. Igaz, eddig csak egyetlen egyszer szerepeltek Eb-n, még 2000-ben, amikor egy döntetlennel és két vereséggel búcsúztak a csoportkörből. A selejtezősorozat során viszont hét meccset nyertek és 22 ponttal zártak, de csak rosszabb gólkülönbségük miatt lettek másodikok Dánia mögött.

Matjaz Kek 2018 óta irányítja már a válogatottat, amelynek jelenleg a legnagyobb sztárja az RB Leipzigben szereplő Benjamin Sesko, aki az elkövetkező évek egyik legjobb csatára lehet Európában. A Bundesliga 2023/24-es szezonjában sorozatban hét meccsen is betalált, amivel a valaha volt legfiatalabb játékos lett Rudi Völler óta, aki ilyen eredményes tudott lenni hét egymást követő mérkőzésen. A válogatottban is jöttek tőle a gólok, a selejtezőkben öt találat és két gólpassz kötödőtt a nevéhez, amivel alaposan kivette a részét csapata teljesítményéből.

Videók