Az Eb lesz a szövetségi kapitány utolsó esélye

Gareth Southgate saját bevallása szerint is eredménykényszerben van.


A végső győzelemre is esélyes angol válogatott vasárnap este a szerbek ellen kezdi meg szereplését a németországi Európa-bajnokságon. Gareth Southgate csapata a C csoportban kapott helyet a szerb, a dán és a szlovén válogatott mellett.

Southgate már nyolcadik éve szövetségi kapitánya a Háromoroszlánosoknak, és többször került már trófea közeli helyzetbe a válogatottal, de egyszer sem sikerült nyernie.

A 2018-as vb-n az elődöntőben kapott ki a horvátoktól, majd a bronzmeccset is elveszítette a belgák ellen, míg a 2020-as Európa-bajnokságon hazai pályán, a fináléban Olaszország ellen drámai körülmények között, büntetőkkel maradt alul.

Az 53 éves szakember így nyilatkozott az angolok nyitómeccse előtt a BILD-nek.

„Ha nem nyerjük meg, valószínűleg távozom.” – nyitotta az interjút.

„Ez lehet az utolsó esélyem. Gyakran gondolok a többi válogatott szövetségi kapitányára, akik már egy sikertelen torna után távozni kényszerülnek. Sajnos a mi munkánk ilyen, már nyolc éve itt vagyok, és többször közel kerültünk a győzelemhez.” – mondta Southgate.

„Tudom, hogy nem állhatok ki legközelebb is a nyilvánosság elé azzal, hogy egy kicsit több kell ettől. Egy idő után szavahihetetlenné válna az ember.” – tette hozzá.

„Ha a nagyok közé akarunk tartozni, és én is top edző akarok lenni, akkor a komoly pillanatokban szállítanunk kell az eredményeket.” – fejezte be.

Az angolok komoly esélyesei a kontinenstornának, kérdés, hogy Southgate-e az az edző, akivel végre kilépnek saját árnyékukból.

(Borítókép: X)

Videók