Már négy személyt előállítottak a bolgár rendőrök

A bolgár-angol Eb-selejtezőt többször félbe kellett szakítani a drukkerek viselkedése miatt. Az ügyben további előállítások várhatók.


A bolgár rendőrség egyelőre négy személyt állított elő, akik a gyanú szerint rasszista magatartást tanúsítottak a hétfői, Anglia elleni labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen.

A bolgár belügyminisztérium szerdán a honlapján közölte: a nagy visszhangot kiváltó ügyben további előállítások várhatók. Hozzátették: eddig ezt a négy személyt tudták azonosítani az elkövetők közül, a többi érintett azonosítása még folyamatban van.

A hétfői, szófiai találkozót először a vendégek 2-0-s vezetésekor a 28. percben kellett félbeszakítani, mert a hazai drukkerek folyamatosan huhogtak, amikor az angolok színes bőrű játékosainál, köztük Tyrone Mingsnél és Raheem Sterlingnél volt a labda. A nézők egy része náci karlendítést mutatott be, mások UEFA-emblémás pólókat emeltek a magasba, de az európai szövetség mottójának számító "respect" (tisztelet) helyett "no respect" felirattal. A műsorközlő többször felszólította a közönséget a rasszista megnyilvánulások befejezésére, de a 43. percben ismét félbeszakították a játékot egy időre. A második szünetnél több tucat bolgár huligán távozott a lelátóról. Ezt követően be tudták fejezni a mérkőzést, amelyet az angolok 6-0-ra nyertek meg.

Az eset kapcsán a kormány nyomására kedden lemondott posztjáról Boriszlav Mihajlov, a bolgár szövetség (BFS) elnöke.


Kraszimir Balakov szövetségi kapitány - több játékosához hasonlóan - a mérkőzés után közvetlenül még úgy nyilatkozott, hogy ők mindebből a meccs közben nem hallottak semmit. A szakember kedd este újságíróknak elektronikus úton küldött nyílt levelében viszont már bocsánatot kért az angoloktól a bolgár szurkolók egy részének viselkedése miatt.
Hozzátette: határozottan elutasítja a rasszizmus bármilyen megnyilvánulását, a múltból származó előítéleteket pedig meg kell szüntetni.

Az európai szövetség (UEFA) fegyelmi eljárást indított a bolgárokkal szemben.

Borítókép: Catherine Ivill/Getty Images

 

Videók