Rio Ferdinand összerakta álmai BL-kezdőjét

Legendás játékosokból áll össze a lista.


Rio Ferdinand összerakta a BL-történetének álomtizenegyesét.

Nincs könnyű dolga annak, aki egy-egy sorozat legjobb játékosait akarja rangsorolni. Egyrész évről-évre egyre több tehetség lép be a képről, másrészt ott vannak a nosztalgikus érzések, amik hatással lehetnek az emberre. Rio Ferdinandot, aki maga is játszott a Bajnokok Ligájában mégsem riasztotta el a feladat, hogy összeállítsa saját BL-kezdőjét minden idők legjobbjaiból.

A Manchester United egykori kiválósága a BT Sportnak adott interjút az idei elődöntő első mérkőzése előtt, ahol azt a feladatot kapta Joe Cole-tól, állítsa össze saját tizenegyét.
Íme Rio Ferdinand BL-kezdője:

Edwin van der Sar: „Számomra a kapusokat számba véve ő a legjobb, a higgadtsága és magabiztossága miatt, amit a csapatra is átragasztott. A hátsó négyesünk mindig nyugodtabb volt, amikor ő volt a kapuban. Nem olyan ember volt, akire az ember ránézett, és azt gondolta, hogy ó, ma hihetetlen védéseket hajt végre, hanem csak ott volt, védett, és kényelmesen védte őket. Megfelelően helyezkedett és mindkét lábával remek volt.”

Sergio Ramos: „Nagy meccsek, nagy pillanatok, rengeteg gólt szerzett és ő egy vezér. Rám nőtt. Ha évekkel ezelőtt kellett volna összeállítanom ezt a csapatot, akkor nem szerepelt volna benne, de minél idősebb, minél érettebb, annál hatékonyabb a játékban. A nagy meccseken feljebb lép.”

Paolo Maldini: „Fantasztikus játékos volt. Kilenc és félnek tűnt a tízből. Egyszer láttam Miamiban, és kiszállt a medencéből, és esküszöm, hogy el kellett fordulnom! Azt gondoltam ez túl sok, nem lehetsz ennyire jó játékos és nem nézhetsz ki ilyen jól. Számomra a helyezkedése zseniális volt, elég erős volt, gyors, remek volt a labdával és a temperamentuma… Nem sok embert lehetne fölé emelni temperamentum tekintetében, különösen a nagy meccseken.”

Dani Alves: „A játék szerves része volt abban a varázslatos időszakban, amikor a Barcelona rengeteg trófeát nyert. Csak egyedül őrizte a jobb oldalt, függetlenül attól, hogy hátul védekezett-e vagy sem. De legtöbbször olyan volt, mint egy jobbszélső. Neki és Messinek nagyszerű kapcsolata volt egymással, és egyszerűen azt gondolom, hogy egy másik bolygóról jött hátvéd."

Roberto Carlos: „Hány balhátvédet láttunk valaha a világ futballjában, és azt mondod, hogy valójában ő egy szupersztár? Túllépte a szerepét, és egyedül védekezett azon az oldalon. Tudod mit szerettem benne? Úgy tűnt, csak játszik a pályán, hadd lássam, el tudom-e ma rúgni 60, 70 yardról. Csak tudtad, hogy folyamatosan jönnek a lehetőségek.”

Xavi és Andres Iniesta: „Mi (Manchester United) kétszer játszottunk a Bajnokok Ligájában ezekkel a srácokkal, és ők egyszerűen ellopták a lelkemet. Megfojtottak minket, irányították a játéktempót, egy-két érintést játszottak, nem tudtunk a közelükbe kerülni. Játszanunk kellett volna, de még mindig nem nyúltam a labdához. Ők egy másik bolygón voltak. A legjobb klubcsapat, amely ellen játszottam, és ez a két játékos volt a középpontjában… Túl jók voltak. Egyszerű a dolog."
Clarence Seedorf: „Számomra Clarence Seedorf a leginkább alulértékelt játékos a Bajnokok Ligájában. Ez a srác négy Bajnokok Ligáját nyert, ebből hármat különböző csapatokkal. Irreális volt, komolyan. Mindkét lábbal jó volt, gyors volt, erős volt, szükség esetén fel tudta pörgetni a játék tempóját, szűk helyeken mindkét lábával levette a labdát, irreális volt az egyensúlya. Olyan volt, mint egy balerina. Csak olyan dolgokat csinált, amelyekről azt gondoltad, hogyan lehetséges ez? Fenomenális játékos volt, komolyan. Nem férhettél a közelébe."

Lionel Messi: „Ez a fickó, ember. Lejátszhatatlan. Tudod mit csinál? Nem játszik jól ellened. Mindenki vele játszik, de akkor róla van szó. Nagy pillanatok, ez a srác mindig fellépett, mindig produkált, és nem is hiszem, hogy megérintettem volna a Wembley-i meccsen. Ezek azok a pillanatok, amiket egyszerűen nem felejtesz el… A játék történetében csak néhány olyan játékos van, aki miatt így jársz, Messi az egyikük.”

Cristiano Ronaldo: „A két legjobb játékos, aki valaha is részt vett a sorozatban (Messire és Cristiano Ronaldóra utalva). Nyilvánvaló okokból Cristiano lesz a kilencedik.

Ronaldinho: „Az utcák soha nem felejtik el ezt a fickót. Karizmát hozott, felejtsd el a készséget, izgalmat hozott, mosolyt csalt az arcodra. És nem sok olyan játékost láttam, akik ilyenek voltak, valószínűleg Messi, Ronaldo (Nazario) valószínűleg Thierry (Henry) –, de ez a srác, tőlük eltérően olyan volt, mintha a kanapédon lélegezne, miközben olyan meccseket néztél, ahol ő játszott. Egy vicc volt.”

Forrás: givemesport.com

Borítókép: Facebook.com/FC Barcelona, Ac Milan, Manchester United

Videók