Minden amit a Fradi ellenfeléről tudni érdemes

Ismerje meg ön is közelebbről a Molde Fotballklubbot.


Ole Gunnar Solksjaer utódja irányítja a négyszeres bajnokot, amely a 2010-es években éli fénykorát.

Névjegy

Név: Molde Fotballklubb

Alapítva: 1911

Vezetőedző: Erling Moe

Keretérték (a Transfermarkt szerint): 12,85 millió euró

Legértékesebb játékos (a TM szerint): Magnus Wolff Eikrem és Eirik Hestad (1-1 millió euró)

 

A legfontosabbak

A Molde egy 1911-ben alapított norvég klub, amely eddig négyszer nyert norvég bajnokságot, mindannyiszor a közelmúltban: 2011-ben, 2012-ben, 2014-ben és tavaly, azaz 2019-ben.

A Norvég Kupát szintén négyszer emelhette a magasba (1994, 2005, 2013, 2014).

A Rosenborg mellett az egyedüli norvég egyesület, amelynek sikerült a Bajnokok Ligája csoportkörébe jutnia - az 1999/2000-es szezonban a Real Madrid, a Porto és az Olimpiakosz látogathatott Moldába.

Az Eliteresien tavaszi-őszi rendezésű, így már 18 fordulón túl vannak a bajnokságból, a csapat a második, igaz, hátránya már 16 pont az éllovas Bodo/Glimt együttesétől. (cikkünk lejjebb folytatódik)


A legértékesebbek

A Transfermarkt szerint a csapat két legértékesebb játékosa az egyaránt 1 millió euróra értékelt Magnus Wolff Eikrem, Eirik Hestad kettős.

Előbbi 30 éves, 17-szeres norvég válogatott támadó középpályás, aki a Molde csapatkapitánya is. A Manchester United fiataljai között nevelkedett, de szerepelt a Heerenveenben és a Cardiffban is, kétszeres svéd bajnoknak mondhatja magát (a Malmővel).

A 25 éves Hestad saját nevelésű labdarúgó, és inkább a pálya jobb szélén kell rá odafigyelni.


A mester

Az az Erling Moe, aki egy féléves kitérőt leszámítva már 2005 óta a klub alkalmazásában áll és a szakmai stáb tagja. Volt többször „beugró vezetőedző is”, többek között így kezdődött a kostani "kaland" is Ole Gunnar Solksjaer távozása után 2018-ban. Ekkor vitte el Solksjaert a MU, ezért Moe-t kinevezte a Molde. Ez utóbbi olyan jól sikerült, hogy később 2020 végéig szóló szerződést kapott, amit a tavalyi bajnoki címmel meg is hálált.


Fotó: Srdjan Stevanovic/Getty Images


A legeredményesebbek

A bajnokságban az egyik légiós, a nigériai Leke James lőtt 13 meccsen 7 gólt, ezzel vezeti a házi góllövőlistát. Ő egyébként már tavaly is nagyon hatékony volt, 17 találatig jutott. Nem sokkal marad el tőle ebben a szezonban csatártársa, Ohi Omoijuanfo, aki idén hat gólnál jár, tavaly 15-öt lőtt a bajnokságban.


Európában sem ismeretlenek

Az előző 10 évben háromszor is ott voltak az Európa Liga csoportkörében, 2012-ben, 2013-ban és 2016-ban, sőt, utóbbi évben az EL kieséses szakaszáig meneteltek. Tavaly és tavalyelőtt az EL playoff köre volt a végállomás a norvégoknak.


A stadion

Lenyűgöző helyen található a Molde létesítménye, az Aker Stadion. Ideális esetben valamivel több, mint 11 ezren férnek be ide, a pálya pedig 2014 óta műfüves, hogy minden időjárási körülmények között használható tudjon lenni.


Fotó: Ragnar Singsaas/Getty Images

Eddigi útjuk a BL-ben

 

3. forduló: Qarabag-Molde 0-0, 11-esekkel: 5-6 – Lárnaka

2. forduló: Celje-Molde 1-2

1. forduló: Molde-KuPS 5-0

 

Forrás és borítókép: fradi.hu

Videók