Bunda volt a Manchester United-Zalaegerszeg meccs is?

Legalábbis ezt állítja az angol Sun bulvárlapnak egy Karesz becenevű, állítólagos egykori szerb maffiózó. A bűnözők 3-0-nál nagyobb hazai sikert vártak a mérkőzéstől.


Egy Károly keresztnevű vajdasági magyar emberről aki elismerte, hogy közreműködött a 2002-es UEFA bajnokok ligája selejtező visszavágója végeredményének a lebeszélésében. A The Sunnak a magyar határhoz közeli szerbiai otthonából nyilatkozott. Egy "nagy horvát maffiózó" volt a főkolompos, Karesz állítása szerint. Azt is elmondta, hogy akkoriban havonta egyszer Budapesten találkoztak, hogy a fogadási csalók leegyeztessék a megvesztegetett focimeccsek részleteit, ő tolmácsként vett részt a megbeszéléseken. 2009-es kitálalását (amiről egy videó is keringett) azzal indokolta, hogy összeveszett a bandatagokkal.

"Egy zalaegerszegi kávézóban zajlott a megbeszélés. Én a szomszédos asztalnál ültem. Nagy pénzekről volt szó, ha a magyar klub legalább három gólos vereséget szenved." – mondta Karesz a Sun újságírójának. Az Old Trafordon 2002 augusztus 27-én a fogadási csalóknak kedvező eredmény született (már ha igaz a vád) ugyanis a Man United 5:0-ra győzte le a ZTE-t. Már a 20-ik percben 3:0-ra vezettek a vörösmezes manchesteriek. Amennyiben erről a bundahírről is bebizonyosodik, hogy igaz, akkor sajnos a magyar foci egyre mélyebbre süllyed, ugyanis egy 2009-es Liverpool - Debrecen BL- meccsel is gondok vannak, a Fiorentina-Debrecen 4:3-ról nem is beszélve. A távol-keleti főkolomposok által üzemeltetett nemzetközi sportfogadási maffiával kapcsolatos hírek szerint a magyar klubfoci az egyik legfertőzöttebb gócpont.

A Zete ügyvezető igazgatója, Dézsi Attila az angol tabloid megkeresésére cáfolta a vádakat: "Nem folyik ellenünk eljárás és a ZTE nem keveredett ilyesmibe."

A Manchester vezetősége is úgy nyilatkozott, hogy semmiféle bundáról nem tudnak. Malcolm Clarke, az angol szurkolói szövetség elnöke, viszont alapos vizsgálatot sürget: "Ha a bundahír igaz, akkor az óriási szégyen. Egy átfogó vizsgálatot szeretnénk látni. Egyetlen egy igazi szurkoló sem tudna őszintén örülni egy 5:0-s győzelemnek, ha az csalás eredménye."

A magyar sajtó már 2009-ben is foglalkozott az esettel. Tavaly tavasszal a Blikk munkatársai a magyar ügyészséget is megkeresték. Fazekas Géza a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője akkor elmondta, hogy tudnak a filmről, ám az elévülésre tetkintettel valószínűleg megkérdőjelezhető, hogy indul-e eljárás.

Videók