900 millió euróval költöttek többet a klubok mint tavaly

Joao Felix, Griezmann, Hazard - rekordköltekezés az átigazolási piacon.


Az öt európai élbajnokság labdarúgóklubjai rekordot jelentő 5,5 milliárd eurót (1820 milliárd forintot) költöttek el a nyári átigazolási piacon a Deloitte könyvvizsgáló cég számításai szerint.

Ez az összeg mintegy 900 millió euróval meghaladta a korábbi rekordot, a tavalyi adatot.

A költekezésben ezúttal is az angol Premier League klubjai jártak az élen 1,55 milliárddal, miközben a nettó kiadásuk 635 millió volt.

Az angol klubcsapatokat a spanyolok követték 1,37 milliárddal, a La Liga együttesei először lépték át az egymilliárdos határt. Ezután sorrendben az olaszok (1,17 milliárd), a németek (740 millió) és a franciák (670 millió) következtek.


Dan Jones elemző hozzátette, az európai topbajnokságokban szereplő klubok jobb pénzügyi lehetőségeiknek köszönhetően nem kényszerültek legjobb játékosaik eladására. Kiemelte, hogy sztárigazolásban így sem volt hiány: a Benfica 126 millió eurót kapott Joao Felixért az Atlético Madridtól, amely 120 millióért adta el Antoine Griezmannt a Barcelonának. A harmadik csúcsigazolás Eden Hazard volt, akiért a Real Madrid 100 milliót fizetett a Chelsea-nek.

Dan Jones hangsúlyozta, a Premier League-ben - ahol már augusztus 8-án lezárult az átigazolás - kis mértékben elmaradtak a rekordtól, míg az angol klubok nettó kiadása 2015 nyara óta a legalacsonyabb volt.

Fotó: David S. Bustamante/Soccrates/Getty Images

Videók