Tisztázódott Mamadou Sakho doppingügye

Jürgen Klopp örül, hogy vége.


Jürgen Klopp, a Liverpool FC labdarúgócsapatának vezetőedzője örömmel fogadta, hogy korábbi játékosától, a francia Mamadou Sakhótól jogtalan eltiltás miatt elnézést kért a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA).

"Végre! Ez volt az első gondolatom. Hatalmas csapás volt ez számára, mi viszont régóta tudtuk, hogy nem tett semmi rosszat, és erre most már bizonyítékot is kapott" - nyilatkozta a német edző.

Sport365.hu - A WADA kártérítést fizet a Liverpool korábbi hátvédjének

A szenegáli születésű hátvéd a Manchester United-Liverpool 2016-os Európa-liga-nyolcaddöntő visszavágója után produkált pozitív mintát, és a WADA szerint olyan zsírégetőt használt, amelynek egyik hatóanyaga a tiltólistán szerepel. Az azóta a Liverpooltól a Crystal Palace-hoz szerződött Sakho eltiltása miatt nem léphetett pályára az El fináléjában - melyet csapata elvesztett a Sevillával szemben -, és Didier Deschamps szövetségi kapitány sem hívta be az Európa-bajnoki keretbe.

A szenegáli születésű hátvéd a 2016-os Európa-liga-nyolcaddöntő visszavágója, a Manchester United-Liverpool mérkőzés után produkált pozitív mintát, és a WADA szerint olyan zsírégetőt használt, amelynek egyik hatóanyaga a tiltólistán szerepelt. Az azóta a Liverpooltól a Crystal Palace-hoz szerződő Sakho az eltiltása miatt nem léphetett pályára az EL fináléjában - amelyet csapata elveszített a Sevillával szemben -, és Didier Deschamps szövetségi kapitány sem hívta be a franciák Európa-bajnoki keretébe. Utólag kiderült, hogy a pozitív doppingtesztet eredményező higenamine mégsem szerepelt a WADA tiltólistáján, ezért az európai szövetség (UEFA) - 30 nap eltiltást követően - megszüntette az akkor 26 éves futballista ellen indított fegyelmi eljárást.


Fotó: John Powell/Liverpool FC via Getty Images

Sakho az eset után 16,7 millió fontos kártérítési igényt nyújtott be egy londoni bírósághoz. A WADA szerdán közölte, hogy megköveti a játékost, és fizet neki, ám az összeget nem hozták nyilvánosságra. Jürgen Klopp hangsúlyozta, a dopping valóban problémát jelent, de megítélése szerint nem a labdarúgásban, legalábbis ő soha nem látta ennek nyomát az elmúlt harminc évben.

"Borzalmas dolog hordozni a megbélyegzést, hogy doppingoltál, különösen akkor, ha nem is csináltál semmit. Szóval nagyon boldog vagyok, hogy megszabadult ettől" - mondta korábbi edzője Sakhóról.

Borítókép: Chloe Knott - Danehouse/Getty Images

Videók