Szabálymódosítást szorgalmaz Arteta

A spanyol szakember szerint nem elvetendő az ideiglenes csere ötlete.


Mikel Arteta, az Arsenal labdarúgócsapatának spanyol vezetőedzője támogatja azt az elképzelést, miszerint legyen ideiglenes cserelehetőség fejsérülést szenvedő játékosok esetében, amíg egyértelmű véleményt tudnak formálni az állapotukról.

A téma azért került terítékre, mert Arteta orvosi javaslatra csütörtökön nem számíthat David Luizra az Európa-ligában a Rapid Wien ellen.

A brazil védő vasárnap a Wolverhampton Wanderers elleni bajnoki összecsapáson összefejelt Raúl Jiménezzel, akit hordágyon vittek le a pályáról, majd koponyatöréssel operálták meg.

A mérkőzés tízperces kényszerszünet után folytatódott, David Luiz bekötött fejjel tudta folytatni a játékot.

Arteta kiemelte, szükség lenne további két, de akár öt percre is, amíg alaposabban meg tudják vizsgálni ilyenkor a sérült játékost, és döntenek arról, pályán maradhat-e, vagy le kell cserélni. Pár perc elteltével azonban nekik dönteniük kell, sok esetben ilyenkor addig a csapat létszámhátrányban játszik, ami nyomást gyakorol az edzőkre és az orvosokra.


Az ideiglenes csere ötlete David Luiz sérülése kapcsán került előtérbe.

Fotó: Catherine Ivill/Getty Images

"A játékos általában folytatni akarja a mérkőzést, az orvosnak nagyon gyorsan el kell végezni a szükséges ellenőrzéseket, hogy megbizonyosodjon az egészségi állapotáról, valamint arról, hogy játékra alkalmas-e. Ha további kétségeink vannak, akkor adunk még neki és magunknak egy kis időt erre, de emiatt nem játszhatsz tíz vagy tizenöt percen keresztül tíz a tizenegy ellen" - mondta Arteta.

Az Arsenal sok kritikát kapott, amiért a szakmai stáb engedélyezte David Luiz visszatérését, de a klub azzal indokolta, hogy a szokásos protokoll vizsgálatok során a játékosnál nem fedezték fel az agyrázkódás jeleit.
Arteta szerint a dél-amerikai futballista sérülésére és állapotára nagy figyelmet fordítanak, néhány napot még igénybe vesz, amíg a felrepedt fejbőr rendbe jön, de vasárnap a bajnokságban éllovas Tottenham Hotspur elleni mérkőzésen valószínűleg visszatérhet.

Az Angliában szintén hagyományos csapatsportágban, a rögbiben van lehetőség arra, hogy vérző sérülést szenvedő játékos helyett ideiglenesen pályára lépjen egy cserejátékos, amíg az orvosok elállítják és kezelik a vérző sérülést. Az általában pár percig tartó váltás nem számít cserének.

Bortíkép: Julian Finney/Getty Images
 

Videók