Pocsékul igazolnak a Premier League csapatai

Christian Benteke lett az elmúlt évek legrosszabb igazolása egy tanulmány szerint. A Soccerex Transfer Review szerint az angol csapatok kispadjain majdnem egymilliárd (!) euró értékű játékos unatkozik.


A Premier League hihetetlen tv-s szerződése (az angol elsőosztály egymaga 2,1 milliárd fontot oszthat el évente a közvetítésekért járó jogdíjakból a csapatok között, ami több, mint a spanyol, az olasz és a német bajnokság együttvéve) elképesztő gazdasági fölényt biztosít még az újoncoknak is a kontinens összes többi csapata felett, talán a Real Madrid, Barcelona, Bayern München hármast kivéve.

Az arányok érzékeltetésére elegendő, hogy a másodosztály is 247 millió eurót költött erősítésekre a feljutás reményében, mindenfajta kézzelfogható biztosítékot nélkülözve. Ez az összeg pont az ötszöröse egyébként a világ összes többi másodosztályú bajnokságának... együttvéve (!!!).

A több pénz ugyanakkor nem vonja maga után azt is, hogy több sütnivalójuk is van a kluboknak az elköltéséhez: a Prime Time Sport "The Soccerex Transfer Review" című tanulmánya szerint az elmúlt négy évben 797 millió fontra (950 millió euróra) rúgott azoknak a játékosoknak az értéke, akiket ebben az időszakban vettek meg, és mégsem játszottak a csapataik játékperceinek felén sem.

Sőt, a tanulmány szerint még a drágább igazolások (10 millió euró felett) sem válnak be mindig: egynegyedük kölcsönben vagy végleg, de már el is hagyta klubját.

A legrosszabb igazolás egyértelműen Christian Benteke volt: a belga támadóért 39,5 millió fontot (47 millió eurót) fizetett a Liverpool az Aston Villának, de előbb Brendan Rodgers, majd az edzőváltás után Jürgen Klopp tett le róla, hogy beépítse csapatába. A csatár így a játékpercek 44 százalékát töltötte a pályán, és csak tíz gólt lőtt 42 mérkőzésen, mire megunták, és továbbpasszolták a Crystal Palace-nak.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban született támadót csak azzal a Mateo Kovaciccsal lehet összehasonlítani, akit tavaly augusztusban 29 millió euróért vett meg a Real Madrid, mégis Modric, Kroos, James Rodríguez és Casemiro mögött alig kapott szerepet: a játékpercek alig 30 százalékát töltötte a pályán.

Videók