Mi történik a Nottingham Forestnél? - Elemzés

Rengeteg elköltött eurómillió, teljesen újjáépülő csapat. De mégis honnan a pénz és mik a célok a frissen feljutó csapatnál?


 Kevesebb, mint egy hét van hátra az átigazolási szezonból, a Premier League második legtöbb pénzt elköltő csapata pedig még mindig a frissen feljutott Nottingham, akik majdnem 150 millió eurót tapsoltak el. Náluk csak a Chelsea költött többet, 201 milliót.

De miért is engedhetik meg maguknak, hogy ennyit költsenek? És ami még fontosabb, miért szükséges számukra, hogy ennyire megreformálják a csapatot?

A nyár elején a Nottingham gyakorlatilag friss feljutóként, de csapat nélkül állt. Fontos megemlíteni, hogy a bajnoki rájátszás döntőjében a kezdőcsapatukban 4 kölcsönjátékos is szerepelt, egyik legjobbjuk pedig szinte az egész szezont egy idegen poszton játszotta végig.

Idén a Premier League csapatai ötöt cserélhetnek majd meccsenként, a kispadra pedig 9 játékos ülhet le, így a csapat mélysége fontosabb, mint valaha. A Nottingham vezetősége úgy érezte, a feljutó csapatból csupán 5-6 olyan játékos van, aki képes tartósan a PL-színvonalat hozni. Az igazolások és a csapatmélység fontosságát jól bizonyítja, hogy az érkezők közül Omar Richards és Moussa Niakhate már ki is dőltek sérülés miatt.

A stabil Premier League szintű játékosok azonban nem olcsók, ennek ellenére sikerült úgy bevásárolniuk, hogy a legdrágább igazolásuk is 30 millióért érkezett (Morgan Gibbs-White - Wolves), ami ezen a szinten egyáltalán nem nagy összeg. Hiába a kis összegek azonban, mert a sok érkező összességében nagy kiadást igényelt.


 Peter Byrne/PA Images via Getty Images

A Nottingham Forest a korábbi években nagyobb összegeket költött, mint a velük egy ligában szereplők átlagosan, azonban a Championshipben sokkal kevesebb veszteséget engedett meg nekik az FFP szabályozás. Ebben a szezonban viszont jóval nagyobb mozgástérrel dolgozhat a klub úgy, hogy még mindig beleférnek a pénzügyi fair play számaiba. Kiadásaik nagy részével úgy kalkulálnak, hogy a szezon közben befolyó televíziós bevételek fedezik majd ezeket.

Ezeket a díjakat a Forest nem egyösszegben, hanem a szerződések időtartama szerint arányosan elosztva fizetik. Más klubok is gyakran élnek ezzel a lehetőséggel, azonban ők emiatt jelenleg is fizetik az 1-2 évvel ezelőtti átigazolások díjait is. Ez a plusz költség pedig a Nottinghamnél jelenleg nem játszik, mivel a tavalyi bajnoki döntőben használt játékosok kevesebb, mint 10 millió euróba kerültek a klubnak.

Pár példa:

A Fulham 2018-as feljutása óta körülbelül 200 millió eurót költött el, a Brighton pedig majdnem 150-et. Mellettük említhető még az Aston Villa és a Leeds is, akik közelmúltbeli feljutásuk óta jelentős összegeket költöttek el átigazolásokra.
Leegyszerűsítve tehát a Nottingham annyit költ, amennyi egy versenyképes PL-csapathoz szükséges. Annyi különbséggel, hogy a fentebb említett csapatokkal ellentétben ők nem 3-4 szezon alatt csinálják ezt, hanem néhány hónap leforgása alatt.

Ennek a transzferpolitikának a legnagyobb hátránya viszont az, hogy a sok érkező játékos miatt gyakorlatilag nincs csapategység, hierarchia, amelybe beilleszthetők az igazolások.

Ezt igyekeztek ellensúlyozni azzal, hogy a menedzser, Steve Cooper egyik specialitása az, hogy az új érkezőket nagyon hamar képes jó játékra bírni. Emellett igyekeztek arra figyelni, hogy az igazolásokat úgy legózták össze, hogy többen egy válogatottban szerepelnek (Wales, Nigéria), vagy egy másik klubcsapatban csapattársak voltak (Huddersfield, Manchester United).

Minden igazolás magában hordozza a kockázatot, de Gibbs-White például úgy érkezett a csapathoz, hogy Cooper mester korábban az angol U17-es válogatottnál, majd később a Swansea-nál is dolgozott vele, ez pedig csökkenti a rizikót.


Tim Goode/PA Images via Getty Images

Ezek közül azonban semmi sem garantálja azt, hogy a sok igazolás elegendő lesz ahhoz, hogy a klub bennmaradjon a Premier League-ben. Három csapat mindenképpen kiesik, itt pedig sokszor nem számít, hogy mekkora összegeket szórtak el a csapatok.

Fontos kiemelni azonban, hogy a Forest az átigazolásai nagy részében odafigyelt arra, hogy potenciális fiatalokkal töltse fel a csapatot. Ők egy jó szezont követően nagy összegekért eladhatók, amely ideális esetben fedezi is a többletkiadásokat. Lássuk csak például Nathan Aké esetét, akit a Bournemouth nagyjából duplapénzért adott el, annak ellenére, hogy kiestek a szezon végén.

Forrás: Forbes.com

Fotó: Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images

Videók