Kukába kerül a VAR Angliában?

A Premier League klubok szavazást tartanak a VAR eltörléséről


A videóbíró rendszer hibáiról folyamatosan folyik a vita Premier League meccseken és utána, de úgy tűnik már nem sokáig.

A Wolverhampton Wanderers vezetői megunták az állandó gondokat és hivatalos inditványt nyújtottak be arról, hogy töröljék el a VAR használatát az angol pályákon a következő szezontól.

A szavazásra június 6-án kerül sor és 20 klubból legalább 14-nek meg kell szavaznia a rendszer eltörlését, hogy a határozat hatályba léphessen.

A angolok a svéd példát tarthatják szem előtt, hiszen Svédországban a profi klubok, szurkolói nyomásra be sem vezették a rendszer használatát. Egyébként a használatról a szövetségek saját hatáskörükben dönthetnek, azt az Európa Labdarúgó-szövetség, az UEFA egyik tagországának sem teszi kötelezővé.

A Wolves közleménye arra utalt, hogy a lépésüket "gondos mérlegelés után, a Premier League, a Játékvezetői Testület és a versenyzőtársaink iránti legnagyobb tisztelet miatt követtük el. Nincs kit hibáztatni – mindannyian a lehető legjobb eredményt keressük a futball számára –, és minden érdekelt fél keményen dolgozott azon, hogy a további technológiák bevezetését sikeressé tegye. A Premier League-ben eltöltött öt VAR-szezon után azonban itt az ideje egy konstruktív és kritikus vitának a jövőről. Álláspontunk az, hogy az az ár, amit a pontosság kismértékű növeléséért fizetünk, ellentétes a játékunk szellemiségével, ezért a VAR-t a 2024/25-ös szezontól el kell távolítanunk.”

A klub egyébként számos ellenérvet felsorolt, így a gólöröm spontaneitásának elvesztése, a hosszas várakozás, a rossz kommunikáció és természetesen a folyamatos rossz ítéletek.

A döntés tehát június elején megszülethet, de ehhez a klubok két harmadának a támogatása szükséges, azaz 14 nem szavazat.

(Fotó: Sportbible)

 

Videók