Egy hihetetlen eredmény, amit elsőként ért el az MU és amiben toronymagasan a legjobb

Ethan Wheatley a klub történetének 250. saját nevelésű játékosa volt, aki bemutatkozott a felnőtt csapatban.


Szebb napokat is megéltek már az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Manchester United szurkolói, hiszen a csapat igen hányattatott sorsú szezont fut, viszont mindenben meg kell látni a szépet. Erik ten Hag gárdája 4-2-re győzött szerdán a Sheffield United elleni bajnokin, és Ethan Wheatley a hajrában beállva bemutatkozhatott a felnőtt csapatban, és ezzel ő lett a klub történetének 250. saját nevelésű játékosa, aki az akadémiáról eljutott idáig.

Ez egyeduralmat jelent az angol első osztályban és a Vörös Ördögöknél gyakorlatilag kimondva-kimondatlanul alapvetés lett, hogy kell legalább egy saját nevelésű játékos a keretbe, de inkább a kezdőcsapatba. Így van ez már évtizedek óta. És naphosszat lehetne sorolni azokat a neveket, akik az MU akadémiájáról kezdve valósították meg álmaikat. Ha csak a jelenleg futó idényt nézzük, Kobbie Mainoo az egyik ilyen legnagyobb név, akit ebben a szezonban fedeztek fel, de Alejandro Garnacho, Marcus Rashfod és Scott McTominay is szintén manchesteri növendék.

Érdekesség, hogy a 250 játékosból 101 Stockportban, vagyis a Manchester határán fekvő városban született. Érdemes vetni egy pillantást arra, hogy az elmúlt közel 100 évben kik voltak a legnagyobb nevek, akik kikerült az akadémiáról. Az első Tom Manley volt 1931-ben, aki 195 alkalommal ölthette magára a Vörös Ördögök szerelését. A 124. debütáns volt Ryan Giggs, aki 1991-ben mutatkozott be a felnőtt csapatban és rekordot jelentő 963 mérkőzésen lépett pályára. 1956-ban egy bizonyos Bobby Charlton is a Manchester United akadémiájáról került be a legjobbak közé és az ő nevéhez kötődik a legtöbb szerzett gól a saját nevelésű futballisták közül, szám szerint 249.

Íme egy videó a legfontosabb játékosokról, akik magukra ölthették a Manchester United szerelését. Érdemes végignézni, nosztalgikus pillanatok:

A ma már szakértőként dolgozó Gary Neville a 127. ilyen játékosa volt a klubnak, 1992-ben mutatkozott be és 603 alkalommal lépett pályára az első csapatban. Őt követte a sorban David Beckham, aki egy héttel később érezhette meg, mit jelent beállni a Vörös Ördögökhöz, neki 394 találkozó jutott az MU-ban. Ez az egy hét talán alapjainba határozta meg a Manchester United történelmét. Két évvel később, 1994-ben pedig a 707 pályára lépéssel rendelkező Paul Scholes is bekerült a felnőtt keretbe, ő a 133. ilyen focista volt.

Zárásképp mindenképp érdemes még kiemelni a 195. akadémistát, Paul Pogbát, aki ugyan 2011-ben pályára lépett az első csapatban, ám az ő manchesteri pályafutása kacifántosabb úton teljesedett ki, hiszen 2016-ban rekordot jelentő 105 millió euróért vásárolta meg őt az MU és azt követően vált igazán ismerté a gárdánál.

Sok mindent lehet mondani a Manchester Unitedre, de az elvitathatatlan tény, hogy a saját nevelésű játékosok beépítésében, a fiatal gyöngyszemek megtalálásában és felépítésében a legjobb úton ők járnak Angliában és talán ők űzik ezt még mindig a legmagasabb szinten. Aztán kérdés, hogy a jelenlegi fiatalok milyen jövőt kecsegtetnek az elkövetkező évekre, mert ez talán most minden MU-drukker legfontosabb kérdése.

(Borítókép: X / Manchester United)

Videók