Tuti Tippek: Díszlépésben masírozhat Ghána a nyolc közé

A Fekete Csillagok az egész torna második számú esélyesei, a továbbjutást pedig fél gőzzel is bebiztosíthatják az eddig nulla focit mutató Niger ellen.


 

 

Niger 10.0 - Ghána 1.46; döntetlen 4.6 (Hétfő 18:00, Eurosport)
 
Nigernek még matematikai esélye van a továbbjutásra, viszont azok alapján, amit eddig láttunk a válogatottól, nem sok okunk van erre tenni.
 
Az eddig még gólt sem szerző Niger a nyitómeccsén 1-0-ra kikapott Malitól, azt követően pedig döntetlenezett Kongóval. Egyik mérkőzésen sem győzött meg minket arról Gernot Rohr csapata, hogy jobb lenne annál, mint amire a torna előtt taksálták, és most, a Ghána elleni találkozón sem adunk neki túl sok esélyt.
 
Ghána az eddig megszerzett 4 pontjával vezeti a csoportot. A válogatott a nyitómeccsén 2-0-s előnyt herdált el Kongó ellen, utána viszont megérdemelten szerzett három pontot a Mali elleni találkozón (1-0). Ez azt jelenti, hogy Ghánának ezúttal egy döntetlen is elég a továbbjutáshoz.
 
Alap esetben az, hogy egy csapatnak nincs szüksége a győzelemre, eleve egy ok, hogy ellene tegyünk, viszont ezúttal akkora a különbség a két fél között, hogy ennek nem sok értelme lenne. A ghánai játékosok képesek sokkal jobban is játszani, most pedig alkalom is adódna villogni - a nigerieknek van még némi reményük a továbbjutásra, emiatt pedig elképzelhető, hogy nem lesznek olyan óvatosak, mint a korábbi meccseiken.
 
Akinek túl alacsony a Ghánára adott 1.46, az a hendikepes piacon 1.82-vel teheti meg a válogatottat -1.0-s hendikeppel. Ennél a fogadásnál ha Ghána csak egy góllal nyer, visszakapjuk tétünket, nagyobb különbség esetén viszont már profitálunk.
 
Tipp: Ghána -1.0 1.82
 
 
Kongói DK 3.65 - Mali 2.26; döntetlen 3.4 (Hétfő 18:00, Eurosport 2)
 
Ha Kongó úgy fog játszani, ahogyan tette a Ghána elleni 2-2 során, bőven van esélye megszerezni a továbbjutáshoz szükséges eredményt. Ha viszont úgy, ahogyan Niger ellen (0-0), nem sokban reménykedhet az ellen a Mali ellen, mely számára egy pont is bőven elég lehet.
 
Azért ha a szorzókat összevetjük az eddig látottakkal, azt mondjuk, hogy a Malira adott 2.26 lehetne egy kicsikét magasabb. A Niger elleni három pont a kis különbség ellenére is megérdemelt volt, viszont ugyanennyire nem szolgált volna rá a pontra a válogatott a Ghána elleni 0-1 során. Papíron erősebb Mali, mint Kongó, viszont úgy véljük, hogy a különbség nem olyan nagy közöttük.
 
A szorzók elcsúszása miatt eleve lehet okunk megtenni 3.4-gyel a döntetlent, esetleg Kongót hendikeppel. Ennél is jobban érdekel azonban minket a gólok piaca. Kongónak nyernie kell a továbbjutáshoz, és Mali sem mehet száz százalékosan biztosra egy döntetlennel. Azért ez alapján kialakulhat egy kifejezetten látványos meccs.
 
Az Afrika-kupa hosszú távú statisztikái is ezt támasztják alá, rendszeres, hogy az utolsó körben megszaporodik a gólok száma: a legutóbbi öt tornán az utolsó csoportkörben a meccsek 46%-a hozott 2.5 gólnál többet. 2.4-gyel lényegesen vonzóbb az „over", mint 1.7-tel az „under". Ennek egyik remek alternatíváját jelenti, ha 2.08-cal megtesszük, hogy mindkét csapat gólt szerez - ez ugyanis az 1-1 esetén is fizet.
 
Tipp: Mindkét csapat betalál 2.08

 

Videók