Nem az Aranylabdáért játszanak, hanem a döntőért!

Az Európa-bajnokság elődöntőjében Wales és Portugália küzd majd meg egymással. Chris Colemannek a csoportból továbbjutás után már ez is egy álom, Fernando Santos pedig leszögezte: nem Bale és Ronaldo párosáról szól majd a meccs.


 

A játékosok a hazájukért küzdenek. Mindaz, amit elértünk, nem egyik napról a másikra következett be” – kezdte a walesiek részéről Chris Coleman szövetségi kapitány. „Tovább akartunk jutni a csoportból. Azt gondoltuk, hogy bejuthatunk a negyeddöntőbe, de nem tudtuk, hogy mi történhet ezt követően" – mondta a célokkal kapcsolatban, majd hozzátette: – ,,Ezen srácok előtt még több lehetőség áll.”

A szövetségi kapitány úgy véli, az együttes sztárjának, Gareth Bale-nek megvan a megfelelő hozzáállása és a tehetsége, hogy sikerre vigye a csapatot, míg az ellenféllel kapcsolatban kiemelte: „a portugál csapat nagyszerű képességű játékosokból áll”.
 
A Belgium elleni negyeddöntőben óriási meglepetésre 3-1-re nyerő válogatott kapitányát arról is kérdeztek, hogy lenne-e egy napon belga kapitány, amire ő felnevetett. Coleman a külföldi edzősködésével kapcsolatban elmondta: „A legjobb dolog, ami valaha történt velem. Rengeteg mindent megtudhatsz magadról, amikor elhagyod a komfortzónádat.” (Coleman a 2007-2008-as idényben a spanyol Real Sociedad, a 2011-12-es szezonban pedig a görög Larissa együttesét vezette - a szerk.)
 
A brit csapat Ben Davies és a parádés formában játszó, egy góllal és négy gólpasszával a torna asszisztlistáját vezető Aaron Ramsey nélkül kénytelen kiállni az elődöntőben, mivel mindketten sárga lapos figyelmeztetések miatt részesültek eltiltásban. ,,Jó csapatunk van, ez esélyt ad másoknak, hogy bizonyítsanak" – mondta a hiányzókkal kapcsolatban. ,,A meccs megnyerésének a kulcsa, hogy jól határozzuk meg a játéktervet. Magunkkal kell foglalkoznunk. Nincs idegeskedés a csapaton belül, csupán izgatottság. Tudjuk, mennyire izgatottak az otthoniak is” – tette hozzá ezt már Osian Roberts másodedző.
 
Portugália szövetségi kapitánya, Fernando Santos elmondta: a holnapi összecsapáson a két együttes vezéregyénisége, Cristiano Ronaldo és Gareth Bale nem az Aranylabdáért küzd meg egymással, hanem csapataikkal az Eb-döntőért.
 
Az már történelem, mi most a jelenben játszunk" – utalt a szakember a négy évvel ezelőtti Eb-elődöntőben való részvételre. – ,,Szép futballmúlt van mögöttünk, de mi arra készülünk, hogy szerdán történelmet írjunk. Holnap egy nagyon erős és komplex ellenféllel találkozunk.
 
Fernando Santos szerint vicc, hogy ők lennének a favoritok egy olyan nemzettel szemben, amely csak rögbiben tartozik a világ elitjéhez. A szakember emlékeztetett, hogy a walesiek csak az Eb-n olyan skalpokat gyűjtöttek be, mint az oroszoké vagy a belgáké.
 
A csapatával kapcsolatos napi aktualitásokat – Nani valencia szerződése, Renato Sanches életkora körüli bizonytalanságok – nem mosta össze az Eb-elődöntős felkészüléssel.
 
Nani holnap nem a Valencia játékosaként lép pályára holnap, hanem a portugál válogatott tagjaként.
 
Renato Sanches Portugáliában született, csakúgy, mint én. Én hatvanegy éves vagyok, ő tizennyolc. A világon minden ember megszületik valamikor.
 
Fernando Santos szerint az elődöntő nem a két együttes vezéregyéniségének, Cristiano Ronaldónak és Gareth Bale-nek lesz a különcsatája, amely az idei FIFA-Aranylabda sorsát hivatott eldönteni.
 
Ez a meccs nem Cristianóról vagy Bale-ről szól majd csak, hanem az összes játékosról. És nem az Aranylabdáért játszunk, hanem az Eb-döntőért.
 
EURÓPA-BAJNOKSÁG 2016 (FRANCIAORSZÁG), ELŐDÖNTŐ
szerda, 21.00 óra: Portugália–Wales (Tv: M4 Sport)

Videók