EURO 2020: ország(ok) helyett városok rendezik a tornát!!

Országok helyett városok lesznek a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság házigazdái.


"A 2020-as kontinensviadal szerte Európában különböző nagyvárosokban kerül lebonyolításra a mai döntés értelmében" - jelentette be Gianni Infantino, az európai szövetség (UEFA) főtitkára csütörtökön.

A sportvezető közlése szerint a nyolc esztendő múlva sorra kerülő eseményre a városok kiválasztásának folyamata jövő év elején kezdődik és nagyjából 12 hónap múlva, azaz 2014 tavaszán születik döntés a helyszínekről. Hozzátette, ez a döntés csak 2020-ra vonatkozik.

A Michel Platini elnöktől származó javaslat, amelyet júniusban a lengyel-ukrán közös rendezésű Eb-n osztott meg a nyilvánossággal, az UEFA közlése szerint a nemzeti szövetségekkel folytatott konzultációk során különösen pozitív fogadtatást kapott.

A francia UEFA-vezér akkor azzal érvelt ötlete mellett, hogy ez gazdaságilag kevésbé megterhelő a rendezők számára, ugyanis egy adott országnak nem kell tíz repülőteret vagy stadiont építenie.

Mostanáig egy, vagy közösen két ország adott otthont a négyévenkénti futballtornának. A következő, 16-ról 24 csapatosra növelt Eb-t Franciaország rendezi 2016-ban. A 2020-as Eb iránt Törökország érdeklődött, illetve Skócia, Wales és Írország tervezett közös pályázatot. A törökök azonban csak akkor kandidáltak volna, ha Isztambul alulmarad a 2020-as nyári olimpia rendezéséért folyó versenyben.

Videók