EURO 2012: "a világ legjobb csapatától kaptunk ki" - olasz nyilatkozatok

Az olasz válogatott vasárnap este történelmi vereséget szenvedett a kijevi döntőben, a mérkőzés után az olaszok csalódottan nyilatkoztak, mindannyian elismerve a spanyolok fölényét.


Az összecsapáson nagyjából a 14. percig volt esélye az olasz válogatottnak, a spanyolok vezető gólja gyakorlatilag eldöntötte a mérkőzést. A Squadra Azzurrát sérülések sújtották, nem ment a játék, fáradtan, enerváltan mozogtak a játékosok, Thiago Motta sérülése után pedig feladták a meccset, kizárólag a védekezésre koncentráltak, de így sem kerülhették el, hogy a spanyolok  Torres és Mata révén még két gólt elérjenek. Cesare Prandelli, az olasz válogatott szövetségi kapitánya a mérkőzést követő sajtótájékoztatón csapata fáradtságát emelte ki, mint döntő tényezőt:

"Rosszul kezdtük a mérkőzést, fáradtan mozogtunk, hiányzott a frissesség. A második félidő elején még voltak helyzeteink, ha azokat belőjük, talán másképp alakult volna a vége. Motta sérülése után tíz emberrel játszottunk, így nem volt esélyünk a spanyolok ellen. A németek elleni elődöntő után nem tudtunk regenerálódni. Próbáltunk támadni, labdát szerezni, de nem bírtuk erővel. Montolivot le kellett hoznom, mert rettenetesen elfáradt, Motta sérülése után pedig gyakorlatilag elfogyott a középpályánk. Hiába álltak fel a spanyolok csatár nélkül, ez semmit nem jelentett. Ma történelmet írtak, gratulálunk nekik."

Gianluigi Buffonnak vegyes érzései voltak a mérkőzés után, hiszen a kiváló hálóőrnek esélyt sem hagytak a spanyolok, többször került kiszolgáltatott helyzetbe, a Juventus kapusa nem tudott érdemben beleszólni a mérkőzésbe:

"Rosszul sikerült a torna vége, köszönhetően annak, hogy egy kiváló csapat volt az ellenfelünk. Az életben néha el kell ismerni, hogy vannak nálad jobbak, márpedig a spanyoloknál rengeteg a jó játékos, akik fontos mérkőzéseket játszanak egész évben, olyanokat, mint az Eb-döntő. Azt gondolom, hogy nagyon jól játszottunk a tornán, és a döntőre sem lettünk másik csapat, de nem szeretnék magyarázkodni. A spanyolok jobbak voltak, és gratulálunk nekik a győzelemhez."

Daniele De Rossi szerint kulcsfontosságú volt Chiellini illetve Motta sérülése:

"Véleményem szerint a spanyol válogatott jelenleg mindenkinél jobb. Ha játszanánk ellenük tíz meccset, valószínűleg hétszer vagy nyolcszor kikapnánk. Ma este sajnos nem sikerült megfelelően kezelnünk a problémáinkat. Fáradtak voltunk, nem tudtunk felpörögni, közel sem nyújtottunk száz százalékos teljesítményt, jöttek a sérülések. A mérkőzést akár a 60. percben le lehetett volna fújni. Szerettük volna elkerülni hogy több gólt kapjunk, de erre nem volt esélyünk."

A 21. percben megsérült Chiellini a fáradtságra hivatkozott, arról sajnos nem beszélt, hogy miért ment el mellette Fabregas az első gólnál úgy, mint egy amatőr bajnokságban:

"Elnézést kell kérnünk szurkolóinktól, reménykedtünk aban, hogy meg tudjuk nyerni a döntőt. nagyon fáradtak voltunk, a sérülések is ezt mutatták. Néhány játékosunk lépni is alig tudott a pályán. Most nincs más hátra, gratulálnunk kell a spanyoloknak, ma este sokkal jobbak voltak nálunk. Az ellenfél már Motta sérülése előtt is többet birtokolta a labdát, és uralta a mérkőzést, tíz emberrel pedig már nem volt esélyünk. Mindenki szomorú a vereség miatt, de a tornán mutatott játékunkkal millióknak szereztünk örömöt. Ez remek kiindulópont lehet a jövőnkre nézve."

Leonardo Bonucci a vereség ellenére is bizakodó, már ami az olasz válogatott jövőjét illeti:

"Nehéz bármit mondani, hiszen mindannyian hittünk a győzelemzerettük volna a középpályán, több labdabirtoklással megfogni a mérkőzést, de a spanyol válogatott két lépéssel a többi csapat előtt jár, semmit nem hagytak nekünk. Ma este minden balul sült el, a kapott góloktól kezdve a sérülésekig. Újra kell kezdenünk az építkezést, a tornán mutatott játékunk erőt adhat hozzá."

Ezt se hagyd ki: Xavira szurkoló támadt, Balotelli örömkönnyei - Az Eb-döntő legjobb jelenetei egy helyen! I Torres és társai a gyermekeikkel együtt ünnepeltek - Galéria! I Fábregas a Mennyországba üzent az Eb-döntő után - spanyol örömszavak!

A mérkőzés összefoglalója:

 

Videók