Mehmedi bombagólja egy pontot ért Svájcnak

A román válogatott Stancu találatával szerzett vezetést, amit a második félidőben Mehmedi egyenlített ki. Svájc a csoport, Stancu a góllövőlista élére állt.


 

Admir Mehmedi bombagólt lőtt

 

A románok négy helyen is változtattak a Franciaország elleni nyitómeccshez képest, kikerült Hoban, Popa, Stanciu és Andone is. Az ő helyükre Preplita, Chipciu, Torje és Keserü kerültek.

A mérkőzésre úgy érkezhettek a csapatok, hogy egy svájci siker már ma biztos továbbjutást jelenthetne, míg a románok, ha kikapnának, két meccs után nulla ponttal gyakorlatilag csomagolhatnának. A román–albánon küzdhetnének egy legjobb csoportharmadik helyért kevés eséllyel.
 
A csapatok nem sokat teketóriáztak, az első helyzetet a svájciak dolgozták ki, Haris Seferovic játszotta tisztára magát a 7. percben, de csakúgy, mint az albánok elleni meccsen mindent, ezúttal is csak a nehezét tudta megoldani, kapu mellé tekert.
 
A 16. percben újra Seferovic került nagy helyzetbe, a kaput már eltalálta, de Tatarusanu védeni tudott.
 
A 19. percben aztán a semmiből vezetést szereztek a románok, Stephan Lichtsteiner rángatta meg ellenfele mezét, az orosz Szergej Karasev pedig befújta a tizenegyest, amit Bogdan Stancu higgadtan értékesített. Stancu ezzel a harmadik játékos lett, aki egy Eb-n két tizenegyesgólt is szerzett (a franciáknak is büntetőből lőtt gólt) Gaizka Mendieta 2000-ben, a dán Frank Arnesen pedig 1984-ben tette meg ugyanezt.  
 
 

 
A 28. percben majdnem megduplázta előnyét a román csapat, egy szabadrúgás utáni lecsorgót Cristian Sapunaru püfölte a kapufa külső élére.
 
Félidőben beállt Ovidiu Hoban a megsérült Pintilii helyére és egy kavarodás után majdnem megduplázta az előnyt két perc elteltével, de lövése elment keresztbe a kapu előtt.
 
Továbbra is a tűzzel játszottak a svájciak, az 52. percben például Johan Djourou vétett kis híján öngólt, majd szinte a semmiből egyenlített Svájc.
 
Ricardo Rodriguez szöglete után érkezett a legjobbkor Admir Mehmedi, aki kapásból vágta a lecsorgó labdát a bal felsőbe, 1–1! 
 
 

 
A hajrára ezúttal is beállt a svájciaknál Breel Embolo, aki új színt hozott a mérkőzésbe, Svájc pedig teljesen átvette az irányítást, de igazán nagy helyzetet nem tudtak kidolgozni, sőt, Torje veszélyeztetett egy távoli szabadrúgás után.
 
Gyűrték egymást a csapatok, de újabb gól már nem született, Svájc négy ponttal, Románia eggyel rendelkezik.
 
 
 
 
 
 
 
 
Románia–Svájc 2–0 (1–0), Parc des Princes, Párizs: v.: Szergej Karasev (orosz)
 
Románia: Tatarusanu – Rat (Filip 61.), Grigore, Chiriches, Sapunaru – Pintilii (Hoban, a szünetben), Prepelita, Chipciu, Stancu (Andone 83.) – Torje – Keserü. Szövetségi kapitány: Anghel Iordanescu
 
Svájc: Sommer – Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodriguez – Behrami, Xhaka – Dzemaili (Lang 83.), Shaqiri (Tarashaj 91.), Mehmedi – Seferovic (Embolo 64.). Szövetségi kapitány: Vladimir Petkovic
 
Gól: Stancu (19. – tizenegyesből) ill. Mehmedi (57.)
 
Sárga lap: Prepelita (22.), Chipciu (23.), Keserü (37.), Grigore (76.) ill. Xhaka (50.)

Videók