Uruguay még sosem tudott legyőzni minket

A két csapat eddig háromszor találkozott egymással.


A magyar labdarúgó-válogatott eddigi három találkozóján veretlen maradt pénteki ellenfelével, az uruguayi csapattal szemben, amelyet két döntetlen mellett egyszer győzött le.

A két gárda legemlékezetesebb összecsapása az 1954-es világbajnokság elődöntője volt, amelyen az akkor címvédő dél-amerikaiak a magyarok kétgólos előnyét ledolgozva hosszabbításra mentették a rangadót, azonban a ráadásban Kocsis Sándor duplájával a későbbi ezüstérmes Aranycsapat diadalmaskodott 4-2-re.


A magyar válogatott a Magyarország - Uruguay VB elődöntő mérkőzés előtt, 1954-ben: Bozsik, Grosics, Lóránt, Hidegkuti, Palotás, Budai II., Zakariás, Buzánszky, Lantos, Czibor, Kocsis.

Fotó: Fortepan.hu/MagyarHírekFolyóirat

A másik két egymás elleni mérkőzés barátságos találkozó volt: 1961-ben Montevideóban és egy évvel később a Népstadionban is 1-1-es döntetlen született. Utóbbi összecsapás azért emlékezetes, mert az volt a 101-szeres válogatott Bozsik József búcsúmeccse a nemzeti együttesben, a Bp. Honvéd legendás középpályása góllal köszönt el a címeres meztől.

A pénteken 19 órakor kezdődő magyar-uruguayi barátságos összecsapás lesz a jövő évi Európa-bajnokságon három csoporttalálkozónak és egy nyolcaddöntőnek otthont adó Puskás Aréna nyitómérkőzése.

A magyar és az uruguayi labdarúgó-válogatott eddigi három mérkőzése:

1954.06.30., Lausanne: Magyarország-Uruguay 4-2 - vb-elődöntő
gólszerzők: Czibor (14.), Hidegkuti (47.), Kocsis S. (112., 117.), illetve Hohberg (77., 86.)

1961.12.23., Montevideo: Uruguay-Magyarország 1-1 - barátságos
gólszerzők: Escalada (25.), illetve Solymosi (56.)

1962.04.18., Budapest: Magyarország-Uruguay 1-1 - barátságos
gólszerzők: Bozsik (65.), illetve Silva (58.)

Borítókép: Facebook.com/MLSZ

Videók