Storck: Böde megérdemli, hogy velünk legyen

A Feröer-szigetek elleni Eb-selejtezőre készülő labdarúgó-válogatott kapitánya szerint a keretszűkítésnél az volt a legfontosabb szempont, hogy olyan játékosok kerüljenek be a keretbe, akik klubcsapatukban folyamatosan lehetőséget kapnak.


„A keretszűkítésnél az volt a legfontosabb szempont, hogy kik azok a játékosok a csapatban, akik folyamatosan játékban vannak a saját együttesükben, akár külföldön, akár itthon. Vannak olyan futballisták a válogatottban, akik korábban meghatározó szerepet töltöttek be, ilyen például Szalai Ádám és Stieber Zoltán is, ők sajnos a németországi klubjukban nem kapnak lehetőséget. Jelenleg nincsenek meccsben, ezért hoztam azt a döntést, hogy ők most nem kerülnek be a 25 fős keretbe. Nehéz döntés volt nekem kimondani, hogy most ne jöjjenek ezek a labdarúgók.”
 
 
Bernd Storck a válogatott következő mérkőzésére behívta az OTP Bank Liga góllövőlistáját 10 góllal vezető Böde Dánielt is. A kapitány szerint a Fradi támadója az elmúlt időszakban bebizonyította, mindig veszélyt jelent az ellenfél kapujára.
 
„Ami Böde Dánielt illeti, már a románok és az északírek elleni meccsek előtt is figyeltem őt, nagyon jól játszott és nem csak akkor, amikor gólokat szerzett. Jól mozgott a pályán és mindig veszélyes volt, nagyon pozitív a személyisége. Találkoztunk és megbeszéltük a félreértéseket, és mivel a helyzet úgy hozta, hogy Szalai helyére kellett találnom egy gólerős támadót, adta magát Böde Dániel. Eddig jól dolgozott, és a személyisége alapján megérdemli, hogy két év után újra ott legyen a válogatottban. Nézve az eredményeket és látva a bajnokságban az első és második közti különbséget, ki lehet jelenti, hogy jelenleg a Ferencvárosban vannak a legmeghatározóbb játékosok. Az előző keretben is volt négy futballista a Fradiból, most Bödével kiegészülve már öten vannak.”
 
A szövetségi kapitány a labdarúgó-válogatott keretébe több fiatal játékost is behívott: „Azért vannak a keretben az U21-esek, mert jók. Ha egy labdarúgó jól teljesít, bekerülhet a felnőtt válogatott keretébe, nekem az a legfontosabb, hogy a klubjukban jó teljesítményt nyújtsanak, és bár fiatalok, most nem a jövőre koncentrálok, hanem az előttünk álló két mérkőzésre. Osváth, Márkvárt, Nagy s Kalmár is megérdemli, hogy az A-válogatottnál is szóba kerüljön a nevük.  Nagyon kíváncsi vagyok Mervó Bence fizikai állapotára is, mert nem játszott mérkőzéseket új klubjában, a Sionban, jövő héten meg akarom nézni az U21-es válogatottban.”
 
A sorsdöntő Eb-selejtezővel kapcsolatban Storck úgy vélekedett, a feröeri csapatot nem lehet lebecsülni, nagyon veszélyesek, nem véletlen az sem, hogy a görögöket kétszer is legyőzték.
 
„Ez egy történelmi mérkőzés lesz Feröer ellen, hiszen harminc éve nem jutott ki a magyar válogatott Eb-re vagy vb-re. Most az utóbbi harminc év egyik legfontosabb találkozója előtt állunk, ha legyőzzük őket, akkor pótselejtezőt játszhatunk, és ez egy nagyon pozitív dolog. Másrészt ez a csapatnak és nekem is merőben új helyzet, hiszen szurkolók nélkül kell lejátszanunk a mérkőzést, de ebben is találok azért pozitívumot: sokkal könnyebben tudom instruálni a játékosokat az oldalvonal mellől, nekünk az ellenfélre és a saját játékunkra kell koncentrálnunk. Az első mérkőzés is nagyon nehéz volt ellenük, mert 60-40%-ban ők birtokolták a labdát, de mégis megnyertük a mérkőzést. Feröer játéka hasonlít az északi csapatok játékához, nem véletlen hogy a görögöket kétszer is legyőzték. Veszélyesek, úgyhogy óvatosnak kell lennünk. A pontok a legfontosabbak, Dárdai Pál nagyon nyíltan beszélt erről a dologról. Nekünk először egyértelműen a három pont megszerzése a célunk, ha nyerünk, akkor megvan a pótselejtezős helyezés. A mérkőzés után megint megkapom majd a kérdést az utolsó mérkőzésről és akkor azt fogom mondani, hogy három pontért utazunk Görögországba. Az utolsó mérkőzésen is nyernünk kell, hogy a saját kezünkben tartsuk a sorsunk, saját magunk dönthessünk. Minden mérkőzés előtt nagy nyomás van a válogatotton, de ez most hatványozottan igaz, a csapat eddig is jól játszott, remélem ez a most következő két meccsen is így lesz. A jó játék miatt gyűjtöttünk eddig annyi pontot, hogy ebben a speciális helyzetben vagyunk, egy újabb siker a pótselejtezőt jelentené, pont ezért kell beszélnem a fiúkkal, hogy nehogy elragadja őket a közhangulat, megérdemlik ezt a helyzetet, mert miattuk van ilyen fociláz az országban.”
 

Videók