Nem ma született Puskás!

Másik napon született, mint sokan hitték, és nem is így hívták...


 

 

Puskás Ferenc április 2-án született.

Purczeld Ferenc viszont április 1-én.

Úgy tűnik, mintha két különböző személyről lenne szó, pedig nem. Puskás Ferenc, akit mindenki csak Puskás Öcsiként ismert, valójában Purczeld Ferencként látta meg a napvilágot, méghozzá 1927. április 1-én.

A Nemzeti Sport 2006-ban már készített egy nagyszerű összeállítást Öcsi születéséről, mégis sokan élnek még mindig tévhitben. Most a sport365.hu felidézi a sportlap akkori írásának egy részletét:

„A Purczeld család lakása a pálya felé nézett, az ő otthonuk volt a legközelebb a kispesti pályához, a konyhaablakból éppen a főtribünre lehetett látni. Az eredetileg lakatosnak tanuló Purczeld Ferenc a futball mellett a kispesti vágóhídon dolgozott mázsamesterként, olykor pedig borellenőrként járta a környéket. Ugyanakkor készült az edzői vizsgájára, de amikor tehette, gyermekeivel játszott, akiket nagyon szeretett. Akkoriban szóltak neki, jó lenne, ha elfeledné a sváb gyökereket, és magyarosítaná a nevét. Így lett Purczeldből Puskás 1937-ben. A fiát a család származása miatt hol Svábnak, hol pedig Öcsinek becézték. 

Az édesanya, Bíró Margit, a telep Manci nénije életvidám asszony volt, és a jó kedve egészen a fia, Puskás Ferenc 1956-os disszidálásáig tartott. Szegények voltak, de Manci néni varrónőként is megpróbált annyi pénzt keresni, hogy segítsen az urának. 

Itt azonban érdemes megállni: Puskás Ferenc születésnapja körül mindig viták dúltak. Sokszor április 2-án koccintottak Öcsi egészségére, holott a dokumentumok szerint április 1-jén született. Csakhogy sem a szülők, sem a legendás tízes nem akarta később, hogy a bolondok napja miatt gúnyolják, így mindenkivel elhitette, hogy ő bizony április hónap második napján látta meg a napvilágot…”

 

 

 

Videók