Kiosztották a két legendáról elnevezett díjat - INTERJÚK

Török László rádiós sportriporter vehette át a Szepesi-díjat, Lantos Mihályné Beretvás Mária pedig az Östreicher-díjat - az elismeréseket ötödször ítélte oda a Puskás Nemzetközi Futball Alapítvány.


Idén ötödik alkalommal osztotta ki a Puskás Nemzetközi Futball Alapítvány a Szepesi György-díjat és az Östreicher Emil-díjat. A Szepesi-díjat egy, a magyar labdarúgás ügye iránt elkötelezett sportújságíró kap, az Östreicher-díjat pedig egy olyan hozzátartozónak ítélik oda, aki egy már elhunyt, korábbi nagy futballista pályafutását, életét segítette a háttérből a nyugodt családi légkör megteremtésével. Idén Török László 68 éves sportriporter, és Beretvás Mária, Lantos Mihály legendás labdarúgó özvegye voltak a díjazottak.

Szöllősi György, az alapítvány kuratóriumának elnöke a pénteki díjátadón, melyet a Groupama Arénában rendeztek, összegezte az elmúlt időszak, és a közeljövő Puskás Alapítványhoz kapcsolódó híreit, történéseit, többek között az új Puskás Aréna novemberi átadását, mely egy száz éves álom beteljesülése, továbbá az itt létrejövő Puskás Múzeum, melyben számtalan relikvia lesz majd kiállítva. Szöllősi György megemlítette a napokon belül 10 éves Puskás-díjat, melyet három nap múlva, szeptember 23-án adnak át 11. alkalommal a milánói Scalában, és amelyen idén először lesz magyar jelölt is.

Török Lászlót S. Tóth János, a Nemzeti Sport szerkesztője méltatta. Kiemelte, hogy a 68 éves sportriporter egész életét a sport szolgálatába állította, így szinte mindent a sportnak is köszönhet. A Magyar Rádió riporterének a kisfilmjében olyan legendás mondatai elevenedtek fel, mint a: "Hát ilyen nincs, ilyen nincs, és mégis van!" – melyet Egerszegi Krisztina úszásakor sütött el.

Meghatározó emlék még Darnyi Tamás úszásának kommentálása, vagy éppen a 2004-es 0:2-re végződő Német-Magyar focimeccs. Török László a következőket mondta: "Nehezen találom a szavakat, mert Szepesi nemcsak a példaképem, hanem a második apám volt". Ezután felolvasta Szepesi György válaszlevelét, mely levéllel Török László 51 évvel ezelőtti írására válaszolt, amiben kifejtette, hogy ő is sportriporter szeretne lenni.A díjazott a Magyar Rádiónál eltöltött évekről azt mondta, hogy "Ilyen csapat nem volt, és nem is lesz soha az életben.” A megható beszédet Török László így fejezte be: „Gyuri, köszönök mindent!”Az Östreicher-díjat idén az Aranycsapat balhátvédjének, Lantos Mihálynak az özvegye, Beretvás Mária vehette át. Beretvás Mária mindvégig szeretetteljes családi légkört teremtett maguk körül, a férje karrierjéhez mindig alkalmazkodott, továbbá példamutatóan állt helyt mind pedagógusként, mind pedig családanyaként.Az MTK olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes labdarúgójának pályafutását Deutsch Tamás, a kék-fehér klub elnöke elevenítette fel, aki hangsúlyozta, hogy az MTK zuglói sporttelepe a mai napig Lantos Mihály nevét viseli, példát mutatva ezzel a fiatalabb generáció számára.

"Nagyon meg vagyok hatódva, nem számítottam erre a díjra" – mondta Beretvás Mária, aki hozzátette, hogy Lantos Mihálynak két fiú dédunokája is van, és reméli, hogy ők tovább viszik Lantos örökségét a futballpályán.Szöllősi György az alapítvány kuratóriumának elnöke kérdésünkre elmondta, hogy a háttérből támogató családtagok díjazásának az ötlete úgy született meg, hogy az alapítvány megalapítója, Puskás Ferencné maga is egy futbalistafeleség volt, így természetes volt, hogy gondolt azok honorálására is, akik a nagy sztárok mögött, sokszor ugyanúgy megszenvedték a problémákat, mégis sokat hozzá tudtak tenni egy-egy nagy karrierhez. Másrészt pedig Östreicher Emil volt az az ember, aki talán nem volt annyira ismert, de hatalmas érdemeket szerzett mind a Honvéd, mind pedig a Real Madrid technikai igazgatójaként.

A háttérből Puskás karrierjének egyengetésében is nagy szerepe volt, hiszen ahogy Szöllősi György fogalmaz: „ha ő nincs, valószínűleg Puskás soha nem kerül a Real Madridhoz.” Östreicher egyébként összeköti Szepesi és Puskás személyét, hiszen mindkettőjüknek nagyon jó barátja volt, így aztán Östreicher Emil névadóként jelenik meg ebben a különleges történetben, egy olyan díjnál, amit nem egy futballista kap, hanem egy nagy futballkarriert a háttérből segítő családtag.

Bélteky Róbert, a Puskás Alapítvány kuratóriumának tagja kérdésünkre elmondta, hogy azért támogatja a Szepesi és Östreicher-díjat, mert különösen fontos számára a kezdeményezés, hiszen ahogy fogalmaz:

„Nincs jövő a futballban, ha nem emlékszünk meg a múltról. Márpedig a magyar futballnak a múltja nagyon erős, és világszinten is ismerik azt. Ezért nagyon fontos megemlékezni róla és a benne szereplőkről, ezzel is elősegítve a magyar futball jövőjének építését.”

Bélteky Úr azt is elmondta, hogy Zsóri Dániel megérdemli, hogy övé legyen az év góljáért járó Puskás-díj, hiszen egy nagyon különleges találatot szerzett.

Jakab János, a Puskás Alapítvány kuratóriumának tagja, a Budafoki MTE tiszteletbeli elnöke is készségesen válaszolt kérdéseinkre. A díjra jelöltek és a győztes kiválasztásával kapcsolatban elmondta, hogy rendszerint sok jelölt közül választanak, a kuratórium minden tagjának 3-4 név is a fejében van, azonban minden évben felmerül egy-egy olyan név, amely mindenki számára egyformán fontos és elismert, ahogy idén Török László és Lantos Mihály felesége, Beretvás Mária, akiknél a legjobb helyre került a díj.


Jakab János a közelgő milánói FIFA gálával kapcsolatban elmondta, hogy a legszebb találatért járó Puskás-díjat a korábbi évekkel ellentétben most egy szakmai bizottság fogja kiválasztani, ezért biztos benne, hogy a magyar találat lesz a győztes, ugyanis az a legszebb.

A Puskás-Arénáról azt mondta, hogy mindháromszor megdöbbent, amikor belépett a stadionban, hiszen ehhez foghatót még sohasem látott. „Büszke vagyok, magyar vagyok, Puskás nevéhez méltó a stadionnak a külseje, belseje és minden porcikája. Ezen kívül lesz belül egy csodálatos múzeum, amely Puskás pályafutásáról és az egész összmagyar labdarúgásról fog szólni. Nagyon büszke vagyok, csodálatos a stadion." – mondta Jakab János.

Az alapítványtevő Puskás Ferencné szándéka szerint mindkét díjat egymillió forintos pénzjutalom kíséri. Az idei díjak átadását Bélteky Róbert nagylelkű adománya, valamint a Puskas.com és a Ferencvárosi Torna Club segítsége tette lehetővé.

Fotók: Sport365.hu/ Patkós Imre, Bodzay Áron

Videók