Interjú: Dzsudzsák lerombolta, amit eddig felépített

A Gazdasági Rádiónak nyilatkozott Berkes Péter közgazdász, a Semmelweiss Egyetem adjunktusa. Szerinte nem sportszakmai döntés áll a válogatott támadó döntésének hátterében.


Miért érheti meg a PSV-ből átigazolni egy orosz csapatba?

- Úgy gondolom, hogy Dzsudzsák Balázsnak az átigazolását elsősorban nem sportszakmai érvek motiválták, hanem inkább gazdasági érvek. Egy futballistának nagyon rövid ideje van arra, hogy maximalizálja a sportgazdasági tőkéjét. Úgy gondolom ő is inkább a sportgazdasági, illetve személyes pénzügyi szempontok miatt döntött úgy, hogy a dagesztáni csapatot választja.

Hova lehet azt a pénzt taksálni, amelyet a klub fizet a PSV-nek?

- Ha a Közép-Kelet-európai piacot vesszük alapul, akkor ez egy mérföldkő, olyan rekordösszeg, amelyet magyar futballistáért még nem fizettek.

Beszélhetünk arról, hogy presztizsveszteséget szenved el Balázs az átigazolással?

- Szerintem igen. Elég a facebook oldalára felmenni, hogy lássuk milyen éles kritikát kap a szurkolóktól, viszont a másik oldalon látni kell, hogy az európai klubfutballt elkezdték meghódítani az orosz oligarchák. Egy magyar játékosnak korlátozottak a bevételi forrásai, például reklámarcként nem nagyon használják őket. 

Elképzelhetetlen Dzsudzsák esetében is, hogy ha európai karriert fut be, akkor ő legyen az első magyar futballista aki reklámszerződéseket is kap?

- Egyáltalán nem, hiszen a híradások alapján olyan csapatok érdeklődtek iránta, mint az Arsenal vagy az Inter, mégsem ezeket a csapatokat választotta. Játsszunk el a gondolattal, mi van ha ezeket a klubokat választja és a kispadon ülve kevés játéklehetőséggel ugyanazt a pénzt keresi meg mint az orosz csapatban. Itt viszont valószínűbb, hogy játszani fog ezért a pénzért, és neki ez fontosabb.

Volt már olyan magyar játékos, aki egy átigazolás miatt nem futott be olyan karriert, mint ahogyan azt előzetesen várták?!

- Megvan annak a lehetősége, hogy Balázs parkolópályára, zsákutcába kerül, ahonnan nem tud nevesebb csapatokba igazolni, hiszen a neves európai bajnokságok csapatai, hasonló kvalitású csapatokból szeretnek igazolni. Balázs ezzel az átigazolással a szurkolók szemében le is rombolta azt, amit eddig felépített.

Forrás: gazdasagiradio.hu

Videók