Remélem, hogy Gulácsit nem fogják kifütyülni - Kemény Dénes

A magyar férfi vízilabda-válogatott egykori szövetségi kapitánya is védelmébe vette Gulácsit.


Gulácsi Péter, a magyar válogatott és az RB Leipzig kapusa közösségi oldalán osztott meg egy posztot, amiben kiállt a szivárvány családok mellett. A sportoló elképesztő mennyiségű támogató üzenetet kapott, de a kommentelők egy kisebb százaléka hihetetlenül durván támadta őt a posztjáért.

"Minden embernek joga van az egyenlőséghez. Ugyanúgy, ahogy minden gyereknek joga van boldog családban felnőni, alkossa azt a családot bármennyi, bármilyen nemű, bármilyen színű, bármilyen vallású ember. Én kiállok a szivárvány családok mellett! Szólaljunk fel a gyűlölet ellen, legyünk elfogadóbbak és nyitottabbak!"

A kapus posztjára több mint tízezer komment érkezett, többségükben pozitív hozzászólás formájában, de voltak olyanok is, akik felháborodásukat fejezték ki.

Gulácsi megnyilvánulása a külföldi sajtó figyelmét sem kerülte el.

Németországban a Spiegel és a Frankfurter Allgemeine Zeitung is foglalkozott a témával. Cikkükben kifejtették, hogy a kapus hazájában kétszer is volt az év labdarúgója és Magyarországon nagy szava van. Hozzátették, a játékos híres arról, hogy a jó ügyek mellé áll, feleségével gyakran adakoznak egészségügyi intézményeknek és az állatvédelem mellett is többször felszólalt.

Nemcsak a német sajtó, az RB Leipzig is kiállt Gulácsi mellett. A csapat megdicsérte játékosát.

Hrutka János, aki szintén megfordult Németországban a karrierje során,  a saját oldalára posztolt és állt ki a  magyar válogatott kapusa mellett.

"Az ember nem hisz a szemének: aki még tegnap tapsolt, éljenzett, az ma csoportot hoz létre, takarodj jeligére, a másik csalódik, van, aki szerint beszervezés történt, de többek szemében szégyen a tett és maga a posztgazda is, vissza is kellene mondani a válogatottságot.

Agymosodát, a Liverpool elleni mérkőzésről fejsérülést emlegetnek, de logikus alternatívaként akár fel is vehetné a német állampolgárságot. Egyesek a véleményt vírusként aposztrofálják, s megfelelő vakcináért kiáltanak, mások ostobának, degeneráltnak becézik, bohócnak titulálják.

A kedvencek viszont kétségkívül a kikövetők és az ezek után válogatott mérkőzésre sem járók.

Felállás, egyperces néma gyászszünet."

Jakabfi Zsanett válogatott labdarúgó is támogatását fejezte ki.

Gulácsi posztjával a Sport TV-ben is hosszabban foglalkoztak. A stúdióbeszélgetésben Csisztu Zsuzsa, Kemény Dénes és Szabó Bence vett részt. A Heti Helyzet vendégei egyöntetűen kiálltak a kapus mellett, és elmondták, hogy egy sportolónak is joga van a szabad véleménynyilvánításra.

„Nekem az influenc azt jelenti, hogy egy olyan hatást kiváltani képes ember véleményére figyelek oda, aki a teljesítményével már felhívta magára a figyelmet. Azt gondolom, hogy a sportoló nem egy fizikai gépezet, és nagyon is fontos a véleménynyilvánítása. ez is a sportkultúra része.” – fejtette ki Csisztu Zsuzsa.

„Én abszolút respektálom azt, hogy van véleménye és ezt a nyilvánosság előtt is elmondta. Remélem, hogy amikor majd mondják az Eb-n a magyar csapat összeállítását a stadionban, az egyes számú játékosnál nem fognak majd fütyülni a nézők. Szerintem ő itt labdarúgó lesz és a magyar csapat tagja. Az ő posztja a legfontosabb, mert ő az aki meg tudja fordítani a mecset egyedül, vagy el is tudja veszteni egyedül, ennél fogva 80 000 embernek mögötte kell állnia, teljesen függetlenül attól, hogy erről a bejegyzéséről mi volt a véleménye” – állt ki a kapus mellett a szövetségi kapitányként háromszoros olimpiai bajnok, Kemény Dénes.
 

Borítókép: GettyImages és Gulácsi Péter FB

Videók