Gellér Sándorra, az Aranycsapat tartalékkapusára emlékeztek születésnapjának évfordulóján

Gellér Sándor pár percig pályán volt az évszázad mérkőzésén, amelyen a magyar válogatott 1953-ban, Londonban 6-3-ra legyőzte Anglia válogatottját.


Koszorozússal és néma főhajtással emlékeztek Keszthelyen hétfőn Gellér Sándorra abból az alkalomból, hogy az Aranycsapat tartalékkapusa 1925-ben ezen a napon született.

Az 1996-ban elhunyt labdarúgó Szent Miklós sírkertben található sírjánál megtartott eseményen Lomnici Zoltán elnök és ifj. Buzánszky Jenő, az Aranycsapat Testület elnöke, illetve tagja, valamint Nagy Bálint, Keszthely polgármestere vett részt - derül ki az Aranycsapat Testület MTI-hez eljuttatott közleményéből.

Lomnici Zoltán felidézte, hogy az erdélyi Szásznagyvesszősön született Gellér Sándor pár percig pályán volt az évszázad mérkőzésén, amelyen a magyar válogatott 1953-ban, Londonban 6-3-ra legyőzte Anglia válogatottját. Hozzátette: a kapus a budapesti visszavágón is szerepet kapott, és bár nem lépett pályára, de az 1952-es helsinki olimpia és az 1954-es svájci világbajnokság idején is tagja volt a magyar labdarúgó-válogatott keretének. Utalt arra, hogy Gellér Sándor az MTK örökös bajnoka, aki csapattársa volt az Aranycsapat két meghatározó tagjának, Hidegkuti Nándornak és Lantos Mihálynak.


Fotó: Honvéd Rákóczi Sportegyesület/Facebook

Ifj. Buzánszky Jenő elmondta, az édesapjától tudja, hogy Grosics Gyula annak idején a Gellér iránti tiszteletből kért cserét a londoni találkozón. Ifj. Gellér Sándor, a kiváló labdarúgó fia labdaszedőként vett részt az évszázad mérkőzésének budapesti visszavágóján, a magyar kapu mögött állt, amikor Grosics hátra fordulva azt mondta neki: " rögtön jön az apád". Néhány perc múlva Gellér el is foglalta helyét a magyar kapuban. Gellér Sándorról sokáig nem tudták, hogy Keszthelyen nyugszik, a sírját Iglódi Endre fedezte fel a sírkertben.

Borítókép: mtkbudapest.hu

Videók