Albert Flórián, a feledhetetlen magyar futballzseni

Az egyetlen magyar aranylabdásra emlékezünk.


Tegnap volt 78 éve, hogy megszületett a Ferencváros korábbi legendája, ennek apropóján a magyar futball egyetlen Aranylabdására emlékezünk.

Kevés olyan magyar labdarúgó neve ismert, aki egész pályafutása során mindössze egyetlen csapatban játszott, olyan pedig kizárólag csak egy van, aki megnyerte az európai foci legrangosabb egyéni díját, az Aranylabdát.

"Ő volt az a játékos, aki befért volna az Aranycsapatba is. 41 szeptemberében született, még nem érte el a 18. életévét, mikor már a válogatott csapat tagja lett. Sőt, még a Puskás Öcsit is megelőzte ezzel. Már 58-ban, 17 éves korában meghódította a közönséget, mert csodálatosan játszott, és nagyon viharos tapsot kapott a jugoszlávok elleni ifjúsági válogatott mérkőzésen..." - vélekedett róla Szepesi György a legendás sportkommentátor.


Fotó: S&G/PA Images via Getty Images

Nem csoda, hiszen álomszerűen indult Albert pályafutása, már tizenhét évesen bemutatkozhatott az NB I-ben, ráadásul nem is akárhogyan. A Fradi az ő két találatával győzte le a Diósgyőrt a Népstadionban. Kiváló tehetségét bizonyítja, hogy a nemzeti együttesben alig 18 évesen debütált, amelynek a mezét összesen 75-ször húzhatta magára.

A válogatottal az 1962-es chilei, valamint az 1966-os angliai világbajnokságon is szerepelt. Legnagyobb egyéni elismerését pedig 1967-ben nyerte el, amikor neki ítélték oda az Aranylabdát.

Nem csak a pályán, hanem azon kívül is példaképként tekintettek rá.


Fotó: hu.wikipedia.org/Andrew69

"Rendkívül szerény volt, rokonszenves a csapattársak számára is. Tisztelettudó, jó magatartású, jó modorú, intelligens fiatalember volt a magánéletben éppúgy, mint a pályán. Nem rúgott meg ellenfelet. Amellett hihetetlen, bámulatos cselezőkészsége volt, ami kivételes adottság, olyan, amit nem lehet megmagyarázni. Baróti így könnyen és gyorsan megtalálhatta a nagy hármast, Göröcs, Albert, Tichy személyében. A külföld is fölfigyelt erre a csodálatos mozgástechnikára és gólérzékenységre. 67-ben megérdemelten ítélték neki oda az Aranylabdát" - mondta Szepesi György.


Fotó:  Schirner/ullstein bild via Getty Images

Albert Flórián 537 mérkőzést játszott a Ferencvárosban és 383 gólt szerzett, négyszer nyert magyar bajnokságot és egyszer kupát.

Bélyegkép: S&G/PA Images via Getty Images

Videók