A magyar válogatott tagjai nem térdelnek

Az MLSZ közleményben jelentette be döntését.


A Magyar Labdarúgó Szövetség a hivatalos honlapján jelentette be, a magyar labdarúgó-válogatott tagjai nem térdelnek majd a mérkőzéseik előtt a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon.

A George Floyd meggyilkolását követően egyre inkább felerősödött a Black Lives Matter mozgalom, melynek következtében a világ minden táján a világ szinte minden sportágában a mérkőzés előtti térdeléssel tiltakoztak a kirekesztés és a rasszizmus ellen a sportolók. A Premier League egész szezonját végigkísérte a térdelés, de az angol válogatott mérkőzései előtt is alkalmazták azt a csapattagok.

Az UEFA ugyan nem tiltja az effajta véleménynyilvánítást az MLSZ-nél mégis úgy döntöttek, a magyar csapat tagjai nem térdelnek majd a mérkőzések előtt.

"A sport alapértéke az esélyegyenlőség, a játékostárs és az ellenfél tisztelete. A labdarúgás azért válhatott a világ legnépszerűbb sportjává, mert mindenkié. A magyar válogatott nem csak minden esetben követi a nemzetközi szabályokat és normákat, hanem mindenkinek megadja a tiszteletet - legyen szó ellenfélről, szurkolóról vagy bárki másról. Az MLSZ "A gyűlölet nem pálya" kampány keretében harcol évek óta a gyűlölet minden formája ellen. Az UEFA és a FIFA szabályai nem engedik a politizálást a pályán és a stadionban sem, amit az MLSZ nem csak elfogad, de egyet is ért vele. A válogatott a mérkőzések előtt nem térdeléssel fogja kifejezni a gyűlölet bármilyen formájának elítélését" - áll a szövetség hivatalos közleményében.

Az MLSZ ugyanakkor nem tért ki arra, hogy milyen más módon fogják majd kifejezni a gyűlölet és a rasszizmus elítésélt.

Borítókép: Laszlo Szirtesi/Getty Images

 

Videók