70 éves Nagy László, a focilegenda

"Amit Magyarországon a labdarúgással el lehetett érni, az nekem sikerült" - nyilatkozta az olimpiai bajnok labdarúgó. Isten éltesse!


Hétfőn, október 21-én ünnepli hetvenedik születésnapját Nagy László olimpiai bajnok labdarúgó, az Újpest korábbi kiváló játékosa, majd vezetőedzője.

A Somogy megyei Buzsákon született Nagy László 1962-ben Fonyódon kezdett futballozni. Három évvel később került az Újpesti Dózsához, amelyet egészen 1983-ig erősített, így a klubtörténet legeredményesebb időszakának volt részese.


Az Újpest Dózsa ifi csapatában játszott.

"Amit Magyarországon a labdarúgással el lehetett érni, az nekem sikerült" - nyilatkozta a kerek évforduló alkalmából az MTI-nek.

Mint kifejtette, a bajnokságot kilenc, a Magyar Népköztársasági Kupát öt alkalommal nyerte meg, 355 élvonalbeli mérkőzésen szerepelt. Játszott a Bajnokcsapatok Európa Kupájában, a Vásárvárosok Kupájában pedig a döntőig jutott. A válogatottban 25 meccsen hét gólt szerzett, 1968-ban Mexikóvárosban olimpiai bajnoki címet nyert, illetve szerepelt az 1978-as argentínai világbajnokságon.


Az olimpiai dobogó tetején, Mexikóvárosban, jobbján Keglevich, balján Dunai II. Antal.

"Talán egyvalamit nem: nem lettem dúsgazdag ember" - tette hozzá viccesen.

Már 34 éves volt, amikor külföldre igazolhatott, egy szezont töltött a svájci másodosztályú Locarno együttesében.
Nagy László úgy fogalmazott, az évforduló nem készteti számvetésre, mert minden nap ott van a fejében, hogy vidékről indulva milyen magas szintre jutott.
"Óriási dolog, hogy egy gyerek, aki rengeteget gyakorolt a grundon, meg tudta valósítani az álmát, és ilyen eredményes tudott lenni, ráadásul egy olyan csapatban, mint az Újpest" - fogalmazott.

Hangsúlyozta, nagyon sokat köszönhet azoknak, akikkel együtt játszott, a kapusoktól kezdve a védőkön át mindenkinek.
"Olyan futballisták között lehettem eredményes, mint például Göröcs János, de ha az álomcsatársort említem, mindenki tudja, hogy az Újpestről beszélek" - mondta. Név szerint Göröcsön kívül Fazekas Lászlót, Bene Ferencet, Dunai II Antalt, Zámbó Sándort, Szentmihályi Antalt, Káposzta Benőt, Bánkuti Istvánt, Sóvári Kálmánt és Dunai Edét említette.
Egyik meghatározó emlékének az 1968-as Újpesti Dózsa-Vasas bajnokit tartja, ugyanis ezen a mérkőzésen avatták fel a Megyeri úti stadion villanyvilágítását, egyben ez volt élete első NB I-es meccse, amelyet 3-0-ra megnyertek, és a sikerhez góllal járult hozzá.


Öt Magyar Kupa győztes címet szerzett.

"Néhány mérkőzés után kijutottam az olimpiára, ráadásul a csapattal sikerült aranyérmet nyernünk. Ezeket a meccseket az ember soha nem felejti el" - tette hozzá.
Edzőként számos csapat élén megfordult, az Újpestet 1996 és 1997 között irányította. Utóbbi évben már a negyedik fordulóban menesztették, majd a gárda a szezon végén bajnoki címet ünnepelt.

A 15 évvel ezelőtti infarktusa ellenére még 2013-ban is dolgozott, és újságok, televíziók, rádiók szakértőjeként, szakkommentátoraként a mai napig tevékenykedik.

Fotók: valogatott.blog.hu

Videók