34 éve kaptuk a hatost a Szovjetuniótól

A magyar labdarúgás fekete napja a '86-os vb első meccse.


A magyar labdarúgó-válogatott világbajnoki mérkőzése a Szovjetunió ellen, 1986. június 2-án. Ez volt a magyar csapat első mérkőzése az 1986-os vb-n. A találkozót a Szovjetunió 6–0-ra nyerte meg. A londoni 6:3 mellett ez a magyar futballtörténelem legtöbbet emlegetett válogatott mérkőzése. 

A magyar válogatott a világbajnokság európai selejtezőjében, az 5. csoportban az első helyen végzett, megelőzve Hollandiát, Ausztriát és Ciprust. A hat mérkőzésből ötöt nyertek meg, csak az utolsó mérkőzésen kaptak ki hazai pályán Hollandiától.

Azonban a magyarok számára az utolsó mérkőzésnek már nem volt jelentősége a továbbjutás szempontjából. 1986 márciusában felkészülési mérkőzésen a válogatott hazai pályán 3–0-ra legyőzte Brazíliát. A selejtezőcsoportban elért első helyezés és a brazilok legyőzése miatt a közvélemény jó vb-szereplést várt.

A mérkőzésen pályára lépő Détári Lajos 2013. szeptember 24-én megjelent önéletrajzi könyvében arról ír, hogy a találkozót megelőzően az edzéseket két hétig rendre délben tartották, a mexikói meleg időjárás elvette a játékosok energiáját. A találkozón így a játékosok már gyakorlatilag nem tudtak futni.

Magyarország-Szovjetunió | 0-6 | 1986. 06. 02 | MLSZ TV Archív

Világbajnoki csoportmeccs. Négy perc után eldőlt a mérkőzés, a Dinamo Kijevre épülő szovjet válogatott egy büntetőt is elhibázott. Ilyen különbségű vereséget...

 

A válogatott ezt követően 2–0-ra legyőzte Kanadát, majd 3–0-ra kapott ki Franciaországtól és a csoport harmadik helyén végzett. A vb lebonyolítása szerint a csoportharmadikokból csak a legjobb négy jutott be a nyolcaddöntőbe. A két szerzett pont és a 2–9-es gólarány kevés volt ehhez, így a magyar csapat kiesett.

Mezey György szövetségi kapitány a világbajnokság után lemondott. A magyar válogatott az 1986-os világbajnokság után sokáig nem jutott ki sem Európa-bajnokságra, sem világbajnokságra. Ez a sorozat 2015. november 15-én szakadt meg, amikor a 2016-os Európa-bajnokság pótselejtezőjén kétszer legyőzték Norvégiát és kijutottak az Eb-re.

BorÍtókép: facebook/ Dunai Ede író hivatalos oldala
Forrás: Wikipedia

Videók