Nyilasi: Libabőrös lettem, amikor először beléptem az új stadionba

Nyilasi Tiborral a Futball-legendák Karácsonya ünnepségén beszélgettünk.


Nyilasi Tibort, a 70-szeres magyar válogatott, ezüstcipős labdarúgót, a Ferencváros legendáját a régi emlékekről és a Fradiról kérdeztük.

- Milyen érzés itt lenni a régi játékostársakkal?

- Libabőrös lettem, amikor beléptem, először is a stadion látványa is, illetve a volt játékostársak, akikkel 80 ezer néző előtt játszottunk. Itt vannak az újpestiek, Titi bácsiék - bár velük nem játszottam -, de Tóth Andrisék is, a Honvéd különítmény. Szóval nagyon klassz, és nagyon örülök, hogy ilyen rendezvény van, és külön annak, hogy meghívtak minket.

- Van-e olyan emlék, ami először eszedbe jut, ha a régi stadionra gondolsz?

- Órákat tudnék mesélni. Volt egy Szovjetunió-Magyarország mérkőzés, 1977-ben, ami sorsdöntő volt a 78-as vb kijutásnál. Volt egy Magyarország-Svájc, amikor szerencsére gólokat lőttem... Ilyenkor bejönnek az emlékek, eszembe jut, hogy a Keleti Pályaudvar felőli kapuhoz milyen gólt szerzett az ember, vagy itt a másik oldalon, a Népstadion út felőli kapu, szóval a régi emlékek visszajönnek és nagyon jó érzés. Az is nagyon jó érzés, hogy megbecsülik ezt a korosztályt, akik már kiöregedtünk. Igazából Szepesi Gyuri bácsi mondta annak idején, hogy egy mosoly mindennél többet ér. Itt van mosoly, szeretet, jókedv, úgyhogy ennél több nem is kell.


Nyilasi Tibor 1978-ban a labdarúgó-világbajnokság Argentína-Magyarország mérkőzésén. (Fotó: Peter Robinson - PA Images via Getty Images)

- Mit szólsz a Fradi EL meneteléséhez?

- Lenyűgöző és nagyon sajnálom, hogy véget ért ez a történet, mert Rebrov kiemelkedő munkát végzett. Mozaikról mozaikra összerakta szépen a csapatot, a csapat felvette a ritmust, mert valljuk be őszintén ezek a külföldi játékosok sem voltak benne a nemzetközi futballban. Ők is úgymond szűzen indultak el ezen az úton. És ez a csapat a mieinkkel, az itthoniakkal kiegészülve nagyon szép őszt produkált. Nagyon fájlalom, mert megérdemelték volna a továbbjutást, de sebaj, nem kell szétengedni a társaságot, és akkor hamar itt a következő szezon, és jönnek az újabb megmérettetések.


Nyilasi Tibor (Fotó: Sport365/Bakonyi Péter)

- Egyetértesz azzal, hogy a mostani érában a Fradi ezzel a sorozatával szintet lépett?

- Egyetértek. Nyilván attól függetlenül, hogy bő a keret, Rebrov azért nagyon szűk 15-16 játékossal vitte végig, mert bennük bízott, de a csapat felvette a ritmust. Az a szintlépés egyik legfontosabb meghatározója-, hogy heti két meccsen sem fáradtak el. Szerintem ez a ritmus a – bár most elfáradtak a játékosok -, bennük van. Kár, hogy jön a szünet, mert ezt végig tudnák darálni, mint ahogy a nyugat-európaiak is.

Fotók: Sport365/Bakonyi Péter


 

Sport365.hu - A legendák az égig nőnek

Jakab János főszervező a Budafoki MTE tiszteletbeli elnöke ezer szállal kötődik a futballhoz. Játékosként, edzőként is egész életét a magyar fociban töltötte, de aktivitása nem lassult. Tevékeny részt vállal a Budafoki MTE életében (a csapat a feljutó második helyen áll a szünetben), de rendkívül fontosnak tartja, hogy vissza is adjon annak a közösségnek, amelyben egész életét töltötte.

Videók