68 éve volt "Az évszázad mérkőzése"

1953. november 25-én győzte le a magyar válogatott 6:3-ra Angliát, a Wembleyben. A legendás meccset azóta sem felejtjük.


Az 1953. november 25-i találkozót már az összecsapás előtt "Az évszázad mérkőzésének" titulálták. Az angol válogatott hazai pályán ezelőtt a mérkőzés előtt még sosem szenvedett vereséget, a magyar válogatottat pedig akkoriban a világ legjobb csapatának tartották. Nem csoda, hogy az angol sajtó már jóval a mérkőzés előtt az egekbe emelte az eseményt.

A magyar csapat szövetségi kapitánya, Sebes Gusztáv már az olimpiát követően lekötötte a mérkőzést, ezt azonban nem mindenki nézte jó szemmel. Egy ideig emiatt kétséges volt, hogy az ország vezetése elengedi-e a csapatot a találkozóra. Mivel a meccs hírét nem csak hazánkban és Angliában kísérte hatalmas érdeklődés, a válogatott végül zöld utat kapott.


Budapest egyik tűzfala is mutatja, ezt a mérkőzést sosem felejtjük.

Fotó: neopaint.hu
 

Az előkészületek rendkívül alaposan és körültekintően zajlottak. Sebes az ellenfél taktikájának minden előnyét és hátrányát kielemezte, hogy a fiúk mindenre felkészülve érkezhessenek meg az angol fővárosba.

Azt, hogy mennyire fontosnak érezték a mérkőzést, az is bizonyítja, hogy a Wembley paramétereit átmodellezték a Vasas pályára, hogy a kinti körülményekhez is minél jobban hozzászokjanak a játékosok.


A mérkőzést 105 000 néző követte figyelemmel a Wembleyben.

Fotó:  S&G/PA Images via Getty Images

68 éve, november 25-én a Wembley Stadionban egy tűt sem lehetett leejteni, annyi ember volt kíváncsi a mérkőzésre. Több mint százezezer ember volt a helyszínen a sípszó pillanatában, amellyel elstartolt az azóta legendássá váló összecsapás. Az első találatra nem kellett sokáig várni az érdeklődőknek, hiszen Bozsik indításából Hidegkuti már az első percben gólt szerzett. Néhány perc múlva jött a válasz angol részről, Jackie Sewell vette be a magyarok hálóját. Nem tartott sokáig azonban a három oroszlánosok öröme, a huszadik percben Hidegkuti második találatát is megszerezte.


A magyarok hamar egyértelművé tették, itt csak ők győzhetnek..

Fotó: William Vanderson/Fox Photos/Getty Images

A harmadik magyar gólt sokszor az „évszázad góljaként” említik. Czibor laposan begurította az akció végén Puskásnak, aki  előbb a világhírű visszahúzós cselével verte át  a világ egyik legjobb hátvédjét, majd a rövid felsőbe bombázott.

A 29. percben Bozsik végzett el szabadrúgást, amibe Puskás piszkált bele, ezzel megszerezve a magyarok 4. gólját. Az első félidőben Mortensen még szépített, de már ekkor látszott, ezt a mérkőzést csak a magyar csapat nyerheti.

Az 50. percben Puskás passzolt Bozsiknak, aki a tizenhatoson kívülről a kapu jobb oldalán a léc alá lőtte a labdát. Három perccel később ismét megvillant a száguldó őrnagy. Ezúttal Hidegkutit hozta helyzetbe, aki góljával mesterhármast szerzett. A végeredményt Ramsey állította be büntetőből.


A legendás mérkőzés legfontosabb pillanatai.

Videó: Youtube.com/Hathárom

Másnap az angol sajtó egyértelműen konstatálta, ez a mérkőzés alapjaiban fogja megváltoztatni az angol futballt.

"Olyan erőnlétet láttunk a magyaroknál, amilyet nálunk sohasem követelnek meg... A tragédia az volt, hogy az angol csapat meg tudott volna verni bármely más csapatot a világon - csak a magyart nem... Ez a mérkőzés történelmi fordulatot jelent a labdarúgásban. ”
 

 


A mérkőzést körülvevő hangulatról film is készült, Játszd újra Tutti! címmel.

Videó: Youtube.com

Bár 68 éve volt a legendás mérkőzés, talán ma sem telik el úgy nap, hogy valakinek eszébe ne jutna ezen a világon a 6:3. Az egykori aranycsapat tagjait pedig még a mostani gyerekek is könnyedén sorolják fel hazánkban.


Így készült el a legendás mérkőzés tiszteletére kifestett tűzfal.

Videó: Youtube.com/BudapestNeopaintWorks

 

Az évszázad mérkőzése:
London, Wembley Stadion, 105 ezer néző

Anglia–Magyarország 3:6 (2:4)

vezette: Leo Horn (holland)
Anglia: Merrick - Ramsey, Johnston, Eckersley, Wright, Dickinson, Matthews, Taylor, Mortensen, Sewell, Robb
Magyarország: Grosics Gyula (Gellér Sándor 78.) - Buzánszky Jenő, Lóránt Gyula, Lantos Mihály - Bozsik József - Zakariás József, Budai II László, Kocsis Sándor, Puskás Ferenc, Hidegkuti Nándor, Czibor Zoltán
gólszerzők: Sewell 14., Mortensen 38., Rasey 57. (11-esből), ill. Hidegkuti 1., 22., 53., Puskás 25., 29., Bozsik 50.

Borítókép:  S&G/PA Images via Getty Images

 

Videók