Szondy Zoltán: Gyerekeink már megszokták az állandó magyarellenességet!

Paprikaspray-vel fújták be az FK Csíkszereda fiataljainak öltözőjét Jászvásáron.


Társoldalunk az erdélysport.hu írását változtatás nélkül közöljük. 

Miközben az európai sajtó, az Európai Unió, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA), a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) fennhangon hirdeti az egyenlőség és a különböző jellegű kisebbség jogainak védelmét, az őshonos etnikai kisebbségek jogainak megsértése jóval kevesebb figyelmet kap.

Az FK Csíkszereda utánpótlás-csapatait például gyakran érik magyarellenes megnyilvánulások Románia különböző pontjain, a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) és a szaksajtó kedélyeit azonban ez nem igazán borzolja fel, panaszolja a szekelyhon.ro portálnak Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda és a Székely Labdarúgó Akadémia elnöke.Szondy érthetően bosszús és ideges, a hétvégén ugyanis Jászvásáron újabb gyalázattal szembesülhettek: az Elit Ligában szereplő U16-os labdarúgó-csapat öltözőjét paprikaspray-vel fújták be mérkőzés közben Jászvásáron.

A tettesek „természetesen” ismeretlenek, a csíki legények viszont nem tudtak lezuhanyozni és átöltözni a találkozó után. Aki csak kicsit is focizott valaha, pontosan tudja, mit jelent ez, ráadásul október közepén.Nem az első eset persze, amikor a csíkiakat nyíltan magyarellenes atrocitás éri. A fiatalokat erre már nem kell felkészíteni, „már beleszoktak”, bosszankodik Szondy.„Ifjúsági csapataink találkozóin az évek során rengetegszer tapasztaltunk – s folyamatosan tapasztalunk – magyarellenességet.

Hangsúlyozom, hogy magyarellenességet, nem pedig idegenellenességet. Voltak ennek csúcsai: például néhány éve a republikánus bajnokságban az Astra Ploiești ellen idegenben megnyert meccsünk után a szó szoros értelmében le kellett rugódjuk a buszunkról a hazai csapat szurkolóit és az ottani focisták szüleit, akik rajtunk akarták megtorolni az elszenvedett vereséget. De említhetem ezelőtt pár évvel egy botoșani-i mérkőzésünket, amikor külön erre a célra alakított kórus a találkozó alatt folyamatosan skandálta, hogy ki a magyarokkal az országból.

Egyébként ezt akkor a Román Labdarúgó Szövetségnek hang- és videó anyaggal jeleztük. A hétvégi paprikaspray-es incidens új fejezetet nyitott, mert ilyen azért még nem volt”, mondta a szekelyhon.ro portálnak.Szondy hozzátette, az utánpótlás-bajnokságokkal senki sem foglalkozik, nincsenek ellenőrzések, meccsellenőrök sem. Így fordulhat elő például, hogy az ominózus hétvégi mérkőzésen gyakorlatilag betonon játszottak, a műfű olyannyira le volt már kopva. Az ellenfél mindenek tetejében, a LPS, azaz a helyi sportiskola csapata volt. Mint ilyen, a megyei tanfelügyelőség, azon túlmenően pedig az oktatási minisztérium csapata.

Magyarán, az oktatási minisztérium alkalmatlan pályákon játszatja a gyerekeket és a tárca dekoncentrált intézményének rendezvényén érte magyarellenes támadás a csíki focistákat.Végezetül egy apró elégtétel:

Az FK 3-1-re nyert Jászvásáron!

Borítókép: Facebook.com/Fk Csíkszereda
Forrás: Erdélysport.hu 

Videók