Szokni kell a futballcipőt

Újra fel kell venniük a ritmust a labdarúgóknak.


A budafokimte.hu írását változtatások nélkül közöljük.

Fokozatosság és tudatosság - erőnléti edzőnk, Balogh Barna szerint ezekre kell leginkább figyelni a héten újraindult labdás edzéseken.

“A mérések azt mutatják, hogy a játékosok jó fizikai állapotban vannak” - a szakmai stáb számára fontos visszajelzésről Balogh Barna erőnléti edző számolt be. Csapatunk a héten elkezdte a közös edzéseket, hétfőn és pénteken kétszer hat fős csoportokban gyakorolt a BMTE Stadionban.

A munka a többi napon és az azt megelőző hetekben sem állt meg. A koronavírus-járvány miatt elrendelt bajnoki szünet kezdete óta játékosaink egyéni edzésterv szerint készülnek a szezon folytatására. A példátlan helyzet új kihívások elé állította szakmai stábunkat is.

“Semmihez sem hasonlítható ez a fajta bizonytalanság. A csapatot készenlétben kell tartanunk, mert az első pillanattól úgy terveztünk, hogy az idény folytatódni fog” - fogalmazott erőnléti edzőnk, aki az egyénre szabott edzésprogramot a korábbi felmérések eredményei alapján állította össze.

“Az elsődleges cél, hogy a labda nélküli képességek ne vesszenek el, illetve lehetőség szerint fejlesszük is azokat” - mondta Balogh Barna. “A futások mellett az edzéstervben szerepelnek erősítő és tartásjavító, valamint légző és relaxációs gyakorlatok. Odafigyelünk a robbanékonyság, a gyorsaság és az állóképesség megőrzésére, javítására.”

Az ellenőrzés a különböző technikai eszközök és a játékosaink visszajelzései alapján történik. Csapatunk tagjai egy kitölthető táblázat segítségével a saját edzésmunkájukat értékelik, amely hasznos információkat tartalmaz a szakmai stáb számára. Erőnléti edzőnk szerint játékosaink egyénileg naponta másfél-két órát edzenek. Mindenki szorgalmasan és becsületesen végzi a feladatát, szem előtt tartva a célokat.

“Az elmúlt másfél évben, mióta együtt dolgozunk, a játékosok elfogadták, hogy ez a fajta munka értük van. A testük fejlesztéséről, a pályafutásuk meghosszabbításáról, a sérülések kockázatának csökkentéséről szól. Ez a mostani időszakban sincs másképp” - fogalmazott Balogh Barna, hozzátéve, hogy a labdás edzésekhez való visszatéréskor a fokozatosság és a tudatosság elvét alkalmazzuk.

Játékosainknak a sportághoz kapcsolódó mozgásokat, koordinációt, ütemérzéket, sőt, még a futballcipő viselését is újra meg kell szokniuk, mielőtt ismét teljes intenzitással edzenek vagy mérkőzést játsszanak. Hogy utóbbi mikor történik meg, az továbbra is kérdéses. Abban viszont mindannyian bízhatunk - erőnléti edzőnk szavait idézve -, hogy minden csapat sérülés- és betegségmentes felkészülés után, egészségesen térhet vissza a pályára.

Borítókép: budafokimte.hu
Forrás: budafokimte.hu

Videók