"Múlt nélkül nincs jövő." - Legendáira emlékezett a Budafoki MTE

A budafoki csapat a Halottak napjához kapcsolódóan tartott megemlékezést és koszorúzást a budafoki temetőben.


Folytatva a hagyományokat, a Budafoki MTE játékosai, stábja és vezetői szerdán ellátogattak a Budafoki temetőbe, ahol felkeresték és megkoszorúzták klubunk korábbi labdarúgóinak, sportszakembereinek sírját.

A látogatás során, amelyen a BMTE tulajdonosa, Bélteky Róbert is részt vett, Jakab János tiszteletbeli elnök és Vizi Sándor ügyvezető elnök minden egykori játékos és sportszakember sírjánál mesélt az adott személy életéről és munkásságáról. Ennek segítségével az együttes új tagjai is megismerhették a klub múltját.


A hagyományokhoz híven a BMTE idén is ellátogatott a budafoki temetőbe, hogy megemlékezzen a legendáiról.

A Budafok legendái:

Csordás Lajos: Helsinki olimpiai bajnoka (1952) Budafokon kezdte pályafutását, 1967 és 1968 között pedig edzőként dolgozott a BMTE-nél. Tizenkilencszer lépett pályára a magyar válogatottban, a legendás “Aranycsapatban”. A Vasas játékosaként nyert bajnoki címeket, Magyar Kupát, Európa Kupát és Közép-európai Kupát is.

Dobesch Gyula: A BMTE-legendák sorában az elsők között említhető. Zseniális futballista, kiváló edző és sportvezető volt, nélküle ma nem beszélhetnénk budafoki labdarúgásról. Unokája, Fekete Máté jelenleg is csapatunk játékosa.

Fonyódi Antal: A BMTE ügyvezető elnöke, igazi lokálpatrióta volt, akinek nevéhez a budafoki létesítményfejlesztés első időszaka fűződik: csarnokot, öltözőket, technikai helyiségeket építtetett, csinosította, szépítette a piros-fekete “otthont”.

 


A sírokon lévő koszorúk is jelzik, a Budafok nem felejti egykori játékosait és sszakembereit.

Haász Sándor: Budafokon született és Budafokon élt. A BMTE középhátvédje, majd a felnőtt és utánpótláscsapatok edzője volt. Fontos szerepet játszott abban, hogy a játékosok pályafutásuk befejezése után is a közösség részei maradtak: öregfiúk együttest alapított.

Hellinger Pál: A budafoki klubhűség mintaképe: több NB I-es klub is hívta, de ő a BMTE-nél maradt. Visszavonulása után a fiatalokkal foglalkozott, több száz gyereket tanított és szerettette meg velük a labdarúgást.

Kárpáti Ferenc: Kosárlabdázóként igazolt a labdarúgók mellé és lett a BMTE technikai vezetője. Megtestesítette a klasszikus intézői szerepkört, szaktudását pedig átadta munkatársainak. Intéző tanodát nyitott Budapesten vidám, hangulatos légkörben.
 

 


A BMTE-nél fontos, hogy a fiatalok is megismerjék a klub történetét.

Schneider Sándor: Budafokon végigjárta az utánpótlás-korosztályokat, majd a BMTE tartalékcsapatában szerepelt. Két időszakban, 1988-tól 1994-ig, majd 2015-től februári haláláig klubunk intézője, technikai vezetője volt. Korábban játékvezetőként is tevékenykedett.

Závodszky László: Az 1960-as évektől több évtizeden keresztül a BMTE labdarúgó-szakosztályának vezetője volt. Emellett a Budafoki Borászati Vállalat művezetőjeként és támogatójaként is dolgozott.

Forrás: Budafoki MTE

 

Borítókép és fotók: Budafoki MTE

Videók