Sztárcsapatok az NB I-ben: így nézne ki élvonalunk Trianon nélkül

Sokan elgondolkodnak, hogy mi lenne akkor, ha nem történt volna meg a trianoni békeszerződés 1920-ban, akkor milyen csapatok játszhatnának az NB I-ben? Mi elgondolkoztunk ezen, hogyan nézne ki bajnokságunk.


1920. június 4.-e a magyar összetartozás napja, amelyen arra emlékezik az ország, amikor elcsatolták Magyarország területének kétharmadát.

Több futballfanatikus elgondolkozna, hogy micsoda meccsek lehetnének a mai napokban a honi élvonalban, ha nem írták volna alá Versailles-ban azt a békeszerződést.

Az elmúlt 94 évben több sztárcsapat alakult ezen régiókban, amelyek stabil szereplői a Bajnokok Ligájának, vagy épp az európai mezőny élén helyezkednek el. 

Vehetnénk ide az 1991-es BEK-győztes csapatot a Crvena Zvezdát, amely a régi Nándorfehérvár sztárcsapata és több olyan sztárfocistát nevelt, akik a honi labdarúgás legnagyobb sztárjai lehettek volna a 20. század eleji viszonyok szerint.

Mi összegyűjtöttünk csapatokat a szomszéd országok élvonalából, hogy hogyan nézne ki a honi NB I, amennyiben megmaradnak hazánk részeként ezek a városok.

Bár délszláv futball legsikeresebb csapatai bőven az elcsatolás után alakultak meg, a magyar ember elmorfondírozik, hogy egy esetleges visszacsatolás után milyen néven szerepelnének.

Vehetjük Horvátországból a Dinamo Zagreb csapatát, amely itthon az Újpest 90-as évek előttpéldájából kiindulva a Zágrábi Dózsa VFC nevet kapná a GNK Dinamo helyett, miután a G, vagyis Gradski a Városi jelzőt kapja, az NK a futball helyi elnevezése a Ngometnából jönne elő futballá.

Legnagyobb riválisuk a spalatoi Hajduk Split is része lehetne ligánknak, amely a futballfanatikusok legnagyobb kirándulása is lehetne, főleg, ha egykori országgyűlési székhelyünkből, a jelenlegi szlovák fővárosból, Pozsonyból kéne leutazni oda.

Romániában az elmúlt évek egyik meghatározó csapata lett a CFR Cluj vagyis alapítási nevén a Kolozsvári Vasutas, amely szerepelhetett a magyar bajnokság mezőnyében is.

Ukrajnában meg az elszánt magyar futballfanatikusok a helyszínen tekinthették meg a jelenlegi foci legnagyobb keleti sztárcsapatait a Dinamo Kijevet és a Sahtyor Donyecket, amennyiben elutaztak Ungvárra.

Ausztriában a régi Burgenland területéről már csak az idei szezonban 8. helyen végzett Wiener Neustadt, vagyis Bécsújhely város csapata szerepelt az élvonalban, a régebben Waltner Róbertet is foglalkoztató nagymartoni SC Mattersburg csupán a másodosztályban szerepelt, ahol a 6. pozícióban zárt.

Ha a csapatokból indulnánk ki, jelenleg nagy sztárokkal rendelkezhetnénk, mint a Real Madridban futballozó Modrics Lukács, vagy éppen Mandzsukics Márió a Bayern Münchenből.

De említhetnénk a Napoliban szereplő Marek Hamsíkot is, aki szemmel láthatóan összenőtt a nemzeti kokárdával, hiszen a következő szezonban Olasz Kupa-győztesként csapata mezén hordhatja. 

De ha tényleg elgondolkoznak a szurkolók és a futballszeretők, akkor hogyan nézne ki a magyar labdarúgó NB I, ha az elcsatolt területeket visszakapnánk?

Minden országból a legjobb területi csapatokat vettük figyelembe, elnevezésüket a magyar alakulatokhoz hasonlítottuk.

LABDARÚGÁS
Így nézne ki az NB I, ha visszatérnek az elcsatolt területek:
Debreceni VSC
Győri ETO FC
Ferencvárosi TC
Videoton FC
Zágrábi Dózsa VFC (GNK Dinamo Zagreb)
Szpalatói Hajdúk FC (HNK Hajduk Split)
Fiumei FC (NK Rijeka)
Nándorfehérvári Vörös Csillag FC (FK Crvena Zvezda)
Nándorfehérvári Partizánok FC (FK Partizan Beograd)
Vajdaság FC Újvidék (FK Vojvodina Novi Sad)
Kolozsvári Vasutas SC (FC CFR 1907 Cluj)
Temesvári FC (FC Politechnica Timisoara)
Muraszombati FC (NK Mura)
Lendvai FC (NK Nafta Lendava)
Bécsújhelyi SC (SC Wiener Neustadt)
Pozsonyi Szlávok SC (SK Slovan Bratislava)
Nagyszombati Spartacus FC (FK Spartak Trnava)
Ungvári FC (FK Hoverla Uzsgorod)

Videók